A DK visszaadná állásaikat az elbocsátott bíróknak

2012. július 19. 11:36

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének feladatául szabná a Demokratikus Koalíció annak kezdeményezését, hogy visszaálljon a nyugdíjazott bírók jogállása.

2012. július 19. 11:36

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó valamennyi országgyűlési képviselő jegyzi azt a törvényjavaslatot, amely mentesítené az érintett bírókat, hogy munkaügyi perekkel kezdeményezzék jogviszonyuk visszaállítását, amelyet egy azóta alaptörvény-ellenesnek nyilvánított rendelkezés alapján veszítettek el. Bauer Tamás, a DK alelnöke, valamint Avarkeszi Dezső elnökségi tag csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: javaslatuk értelmében az Országos Bírósági Hivatal elnökének nem lenne mérlegelési joga, haladéktalanul kezdeményeznie kellene mind a 274 érintett esetében  a munkaviszony visszaállítását úgy, hogy a bírók korábbi beosztásukra és vezetői megbízásukra is jogosultak lennének. Ettől csak akkor lehetne eltérni, ha az érintett bíró maga nyilatkozik arról, hogy lemond minderről – hangsúlyozta Avarkeszi.

Bauer Tamás emlékeztetett arra, hogy a kormány még 2011-ben döntött úgy – „egyes ítéleteket követően” – hogy a bírák számára kötelezővé teszi a 62 éves nyugdíjkorhatárt. Ennek célja szerinte az volt, hogy gyorsított cserét hajthassanak végre a bírók vezetőségi karában, és az új vezetők kiválasztása az Országos Bírósági Hivatal elnökének kezébe kerüljön. Mivel azonban mindezt az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ezt megalapozó jogszabályi rendelkezéseket, a DK szerint haladéktalanul vissza kell állítani az alkotmányos rendet.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gvarga10
2012. július 19. 15:39
A javaslat komoly!Avarkeszi (hakapeszi)Dezső, körmösffy Bauev (nem elirás-fonetikus!)Tamás Visszamanőleges hatállyal (sic)minden birát visszahaelyzne állásába.Ti voltatok az egekig felháborodva,hogy visszamenőleges hatály nem létezik az euróoai jogban!És most tessék! Pont ti barátaim,a felvilágoulás és demokrácia felkent (és koaliciós) bajnokai jöttök elő ilyennel?Lényeg a lényeg,ne foss,elvtárs, ha az Itész velünk,ki ellenünk?
kjkj945
2012. július 19. 14:59
a dinka inkább a 22 000 000 000 000-ot dekázza ki
Öreg
2012. július 19. 14:52
Jók lennének a haveri bírók, mint a "haveri kutyák"?
freehckr
2012. július 19. 13:32
„A Demokratikus Koalícióhoz tartozó valamennyi országgyűlési képviselő jegyzi...” Mind a tízen? Hogy tudták így összetrombitálni a csapatot? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!