Varga várja a válaszokat a jegybanktörvényre

2012. június 22. 08:00

Varga Mihály szerint még a héten érkezhetnek érdemi válaszok a jegybanktörvénnyel kapcsolatban az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank számára küldött levelekre, és június végére elfogadhatja az Országgyűlés a jogszabály módosítását, amivel elhárul minden érdemi akadály az IMF/EU-hiteltárgyalások megkezdése elől.

2012. június 22. 08:00

Az IMF/EU-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter csütörtökön az m1 Az Este című műsorában elmondta: ha az Országgyűlés hétfőn elfogadja a törvénymódosítás sürgős tárgyalását, akkor a hónap végére megszülethet a jogszabály. Ezt követően már nem látja érdemi akadályát a tárgyalások megkezdésének, de persze ez az IMF és az EU egyeztetésétől is függ – tette hozzá.

A miniszter arra számít, hogy a hiteltárgyalásokon gazdaságpolitikai feltételeket állíthatnak majd a tárgyaló felek, és ezek szigorúbbak lehetnek, ha az IMF/EU inkább készenléti hitel nyújtását szeretné, szemben a magyar törekvéssel, amely továbbra is elővigyázatossági megállapodásról szólna. A 2010-es tárgyalások tapasztalatai alapján a feltételek a közösségi közlekedés finanszírozását, az önkormányzati rendszert, illetve az adórendszert érinthetik – mondta Varga Mihály.

Azt a kérdést, hogy lehet-e olyan feltétel, amelyet a magyar kormány nem fogadna el, a miniszter elhárította, de annyit megjegyzett: a kormány gazdaságpolitikájának alapja a hiány és az adósság csökkentése és a foglalkoztatás növelése, ezektől nem tér el. Arra a kérdésre pedig, hogy ha a progresszív adózáshoz való visszatérést szorgalmaznák a tárgyalásokon, akkor mit tenne a kormány, azt mondta: felhívná a tárgyalópartnerek figyelmét arra, hogy tisztán egykulcsos adózás a személyi jövedelemadónál csak 2013-tól lesz, ezért érdemes lenne megvárni a működés tapasztalatait.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizipipa
2012. június 23. 11:26
Már közel háromnegyed éve járjuk a Kállay-kettőst IMF ügyben. Varga hivatalból optimista. Mit mondjon? A Wall Street Journal nem ilyen optimista. Szerinte Varga még várhat, sőt 1-2 dolgot még tennie is kell. http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304765304577480851174155804.html
liberálzöld.
2012. június 22. 14:13
"...még a héten érkezhetnek érdemi válaszok a jegybanktörvénnyel kapcsolatban az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank számára küldött levelekre, és június végére elfogadhatja az Országgyűlés a jogszabály módosítását, amivel elhárul minden érdemi akadály az IMF/EU-hiteltárgyalások megkezdése elől. " http://www.youtube.com/watch?v=nprJ4VLjPNk
dehumanizer
2012. június 22. 11:32
"tisztán egykulcsos adózás a személyi jövedelemadónál csak 2013-tól lesz" Érdekes, már 2 éve ömlik a médiából, hogy "egykulcsos".
Blasio23
2012. június 22. 11:32
Elvileg még mindig van egy csavar módosított törvény módosításának a módosításán : http://atv.hu/penztarca/20120621_mfor_a_kormanynak_megint_a_devizatartalekra_faj_a_foga trükköznek ötezerrel, hihetetlen egy banda komolyan mondom... kiváncsi vagyok vagyok befogadja-e az EKB és az IMF...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!