Tiltakozik a Jobbik az '56-os emlékművek eltávolítása ellen

2012. június 14. 13:57

Elfogadhatatlannak tartja a párt, hogy a forradalom lángját és az '56-os parlamenti sortűz áldozatainak emlékművét eltávolítsák a fővárosi Kossuth térről.

2012. június 14. 13:57

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a forradalom lángját és az '56-os parlamenti sortűz áldozatainak emlékművét eltávolítsák a fővárosi Kossuth térről – mondta csütörtökön sajtótájékoztatón Novák Előd Jobbik-alelnök. A képviselő elmondta, hogy a kulturális bizottság hétfői ülésén mutatták be a Kossuth tér tervezett átrendezésének látványtervét, amelyen az is szerepelt, hogy József Attila szobrát „hányadik lépcsőfokra helyezik”, de a két '56-os emlékmű nem, mert azokat „eltakarították volna”. Hangsúlyozta, hogy a Kossuth téren bőven van olyan terület, ahol el lehet helyezni az alkotásokat.

Novák Előd a területrendezés kapcsán egyfelől azt mondta, hogy pártjuk szerint a Szabadság téren álló szovjet emlékművet kellene eltávolítani, másrészt azt javasolta, hogy ha a sajtóhíreknek megfelelően a Kossuth tér egy részét valóban át akarják keresztelni, akkor annak ne Demokrácia, hanem Horthy Miklós tér legyen a neve.

A Jobbik egyetért azzal, hogy a Parlament előtt a Kossuth téren az 1944 előtti állapotokat akarják visszaállítani, de kérdésesnek tartja, hogy ebben a gazdasági helyzetben kell-e kifizetni az átrendezéshez szükséges 1,5 milliárd forintot – mondta frakciótársa, Murányi Levente. Az ellenzéki politikus annak a félelmének is hangot adott, hogy a forradalom lángja elnevezésű és a Kossuth téri sortűz áldozatainak emléket állító alkotások nem megfelelő helyre kerülnek majd. Kérdésre válaszolva azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy pontosan hová tervezik áthelyezni a forradalom lángját, de láttak egy látványtervet, amely alapján az emlékművet egy földalatti folyosón „egyfajta turistalátványosságként” akarják elhelyezni.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. június 14. 15:12
a múltat végképp eltörölni
blogen
2012. június 14. 14:19
A forradalom lángját hagyni kellene, de azt a sírkőszerű másikat vihetik valamelyik temetőbe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!