Németh: Beszélni kell a romániai magyarok érdekeiről

2012. június 05. 18:06

Nem lehet sokáig elodázni a romániai magyarság érdekeit sértő bukaresti kormányzati intézkedésekről szóló, a két kormány közötti párbeszéd megkezdését - jelentette ki Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján.

2012. június 05. 18:06

Németh Zsolt az MTI kérdésére elmondta, Victor Ponta román kormányfő nem kezdeményezte a megbeszélést Orbán Viktor miniszterelnökkel, amikor a magyar kormányfő az európai kohéziós alapokról folytatott június 1-jei tanácskozáson Bukarestben járt, márpedig a házigazda román kormánynak kellett volna ezt megtennie. „Gondolom, hogy a román fél még nem áll készen arra, hogy megvitassuk azokat a kérdéseket, amelyek a kétoldalú kapcsolatokban felmerültek” - jelentette ki Németh Zsolt. Ezek sorában a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának a kérdését és a román parlament által elfogadott választójogi törvényt említette. 

 
Németh Zsolt hozzátette, a magyar fél készen áll a párbeszédre, és azt gondolja, hogy folytatni kellene „a mézes éveknek nevezhető” időszakot, amikor közösen meg tudták oldani a vitás kérdéseket. „Most annak vagyunk a tanúi, hogy egyoldalú döntések születnek Bukarestben. Olyan döntések, amelyek ellentétesek a magyarság érdekeivel” - tette hozzá Németh Zsolt, aki annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy túl sokáig nem lesz elodázható a párbeszéd megkezdése. 
 
A külügyi államtitkár úgy vélte, indokolatlanul jelenik meg a kormányközi kapcsolatok napirendjén Nyirő József újratemetésének az ügye. Ezt a magyar kormány kegyeleti ügynek tekinti, Nyirő József életútjának a kutatását a történészekre bízza. „Ebbe az álvitába nem hagyja magát belerángatni a kormány” - jelentette ki az államtitkár, majd hozzátette: „Nyirő József porai jelenleg a levegőben lebegnek, el kellene azokat helyezni a földben”. 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GregusZ
2012. június 05. 21:35
Gyerekek nem kell itt vitatkozni... Még Hunyadi János balkáni hadjáratában történt, hogy a nagy hős – elővigyázatlanul – lelkesnek mutatkozó szerb és román segédcsapatokat is magához fogadott. Amikor feltűnt a láthatáron a többszörös túlerőben levő, ám vitézségben a magyartól messze elmaradó oszmán sereg, mi tiszta szívű szittyák természetesen gondolkodás nélkül nekikrontottunk. Szerb szövetségeseink jobbnak látták ősi harcmodorukkal megpróbálkozni, és meg sem álltak az első hegycsúcsukig, hogy aztán pusztító kőzuhataggal csapjanak le a pogány szamarakra és öszvérekre. Kedves román barátaink viszont egyenesen a csata „hevében” tornázták át magukat a másik oldalra, ami számukra már akkor is egyszerű rutinfeladatnak számított. Na tényleg nem akarjuk őket bántani, hiszen a hódoltság alatt lubickoltak csak igazán. Átlagosan évente legalább kétszer árulták el a Szultánt, hogy amikor az a kis maroknyi oszmán martalóc megérkezik szánalmas porfészkükbe, ismét hűségesküt tehessenek. A következő évszázadok a szokásos monoton lapítással és ármánykodással teltek. Vajdáik kíméletlenül csaptak le minden olyan ellenfélre, amely már legalább öt éve hadat viselt és városaiban kizárólag nők, gyerekek és aggastyánok tartózkodtak.
GregusZ
2012. június 05. 21:30
Én azt gondolom most már a románok jogait kellene tüzetesen átvizsgálni....
Erik a Narancs
2012. június 05. 18:26
"...folytatni kellene „a mézes éveknek nevezhető” időszakot..." mezes evek ? eddig az RMDSZt ragtatok, hogy semmit sem ertek el... most pedig "mezes evek" ?
Erik a Narancs
2012. június 05. 18:24
Beszelni ? azt tudtok !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!