Megrongálták a nagykanizsai menórát

2012. június 11. 12:48

A hétvégén ismeretlenek letörték és elvitték a nagykanizsai zsidó hitközség udvarán található nagyméretű menóra fémágait - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

2012. június 11. 12:48

A szövetség közleménye szerint a mártíremlékmű előtti menórának csupán a talapzata maradt meg. A nagykanizsai zsidó hitközség azonnal rendőrségi feljelentést tett, valamint tájékoztatta a város vezetőit a rongálásról. Értesülésük szerint a rendőrség nagy erőkkel folytatja a nyomozást az ismeretlen elkövetők ellen.

Székely István, a nagykanizsai zsidó hitközség elnöke elmondta: a gondnok fedezte fel reggel a rongálást. Az anyagi kár mértékéről nem tudott még nyilatkozni, az eszmei kár azonban mindenképpen nagy.

A nagykanizsai zsidó közösség emlékműve egy zárt udvarban, az egykori zsinagóga épülete előtt található, és több utca felől is megközelíthető. Azt nem tudják, honnan juthattak be az elkövetők.

A 2004-ben állított emlékművet és menórát (hétágú gyertyatartót, a zsidóság ősi jelképét) korábban soha nem rongálták meg, és most sem volt semmilyen előzményük a történteknek. Székely István azt mondta, talán a rendőrség tud majd választ adni arra, hogy emlékműgyalázás vagy fémtolvajlás történt.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
capricciosa
2013. december 01. 20:45
Lehet, hogy csak én nem olvastam róla, vagy nem láttam, de advent első vasárnapján talán adventi koszorút kellene mindenhova kirakni. Ez egy keresztény ország, kíváncsi vagyok, hogy izraelben tehetnék e ki keresztény jelképet. A hanuka a zsidó ünnepek közül kevésbé jelentős. Miért is ezzel foglalkoznak Magyarországon ? Mert közel van a karácsonyhoz és a zsidó felsőbbrendűséget akarják vele bizonyítani.
=nessuno=
2012. június 11. 22:06
Szégyen.
duzur
2012. június 11. 19:31
Bárki is tette, civilizált ember nem volt.
tóth mária
2012. június 11. 14:57
Hááát, én azért ezen nem csodálkozom! Dániel is bejelentte, hogy minden Horthy szobrot megrongál. ez nem egy sima provokáció? De, az!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!