Index: Rabosítottak egy rabbit

2012. június 26. 12:37

Gyanúsítottként hallgatták ki a napokban Radnóti Zoltán XI. kerületi rabbit, amiért kiderítette a Mazsihisz egyik befolyásos tagjáról, hogy a vallási szabályok szerint nem zsidó származású – írja az Index.

2012. június 26. 12:37

Ujjlenyomatot vett és bűnügyi fotókat készített a napokban a rendőrség Radnóti Zoltánról, a Mazsihisz újbudai Bét Sálom zsinagógájának rabbijáról. Egyben négy társával együtt gyanúsítottként hallgatták ki különleges személyes adattal való visszaélés ügyében – írja az Index. Radnóti blogjában közzétett nyílt leveléből kiderül: azért rabosították, mert a Mazsihisz egyik befolyásos tagjáról, E. O.-ról kiderítette, hogy anyai ágon nem zsidó, hanem katolikus származású, ezért a szabályok szerint a a zsidó liturgia bizonyos szertartásaiban nem vehetne részt.

Radnóti nyílt levelében leírja: kihallgatása során panasszal élt a gyanúsítás ellen, egyben alkotmányellenesnek minősítette, hogy az államigazgatás beleavatkozott az egyház vallási életébe. A többek között Feldmájer Péternek és Zoltai Gusztávnak címzett nyílt levelében Radnóti sérelmezi, hogy azok „cinkos némasággal figyelték”, hogy az államigazgatás egy nyilvánvalóan vallási kérdésben megalázó büntetőeljárás alá vonja. „Önök közül senki nem ajánlott fel segítséget, jogi képviseletet, sőt, – a hittestvéri szolidaritás parancsát megszegve – egyetlen-egyszer sem érdeklődtek nálam, sem a kihallgatást megelőzően, sem azóta, annak ellenére, hogy Önök pontosan tudják, hogy a Hitközségek alapszabályainak rendelkezései szerint jártam el” – fogalmazott. Hozzátette: „Úgy tűnik, Önök fel sem fogják, milyen precedenst jelenthet ez a hatósági önkény, nemcsak az egész honi zsidóságra, de az összes többi vallási felekezetre nézve is.” Az Index úgy tudja, hogy a nyílt levél megjelenése után Zoltai felhívta Radnótit és felajánlotta a Mazsihisz jogi segítségét.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2012. június 26. 22:51
Katolikus származású? Az meg miféle náció?
Viktus
2012. június 26. 22:37
Június 11-én reggel tucatnyi, helyenként csaknem kétméteres cionistaellenes falfirkát fedeztek fel a Jad Vasem udvarán. Az eset nagy felháborodást keltett Izraelben. A héber nyelvű feliratok között ilyenek is voltak, mint: „Hitler, köszönet a soáért”, „A cionisták akarták a holokausztot” és „Ha Hitler nem lett volna, a cionistáknak kellett volna kitalálni”. A Jad Vasem fennállásának csaknem 60 éve alatt ez volt az első eset, hogy a nácizmus által meggyilkolt hatmillió zsidó emlékközpontját meggyalázták. http://index.hu/kulfold/2012/06/26/izraeli_ultraortodoxok_gyalaztak_meg_a_jad_vasem_emlekkozpontot/
sky.net
2012. június 26. 19:30
na az ávós rutin azért lejön, egyből elhárítják hatóságilag a a belső ellenséget, osztályidegent stb nem is tudom ezek nem a tórából ollózták ki a kommunista állam kapcsolási rajzát ?
tevevanegypupu
2012. június 26. 16:54
Mondjuk a lenyeg nem erdekel senkit? Miert Radnotit vizsgaljak es miert nem azt aki zsidonak adja ki magat es resztvesz olyan szertartasban amiben nem szabadna a zsido vallas szerint??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!