A kötelező választási részvételről vitázna az MSZP

2012. június 13. 16:03

A szocialisták elképzelései szerint csak a választási részvétel lenne kötelező, de lehetne érvénytelenül is szavazni és azokat sem sújtanák szankcióval, akik esetleg mégis távol maradnak a voksolástól.

2012. június 13. 16:03

Az MSZP azt javasolja, kezdődjön társadalmi és szakmai vita arról, hogy kötelezővé tegyék az állampolgároknak a választási részvételt. A kezdeményezésről Molnár Zsolt országgyűlési képviselő számolt be újságíróknak a szocialisták szerdai elnökségi ülése után, kiemelve, hogy a kötelező választási részvétel előírása – amint nemzetközi példák bizonyítják – növeli a kormányok legitimációját, a demokratikus intézményrendszerbe vetett hitet és a választói tudatosságot.

Hangsúlyozta, hogy csupán a részvételt írnák elő, a pártválasztást nem, vagyis természetesen érvénytelenül is lehetne szavazni. A távolmaradást nem sújtanák pénzbírsággal, ösztönzők bevezetését viszont elképzelhetőnek tartják – mondta. Molnár Zsolt javaslatukat az előzetes regisztráció bevezetésével állította szembe, mondván, hogy a Fidesz erre vonatkozó ötlete a demokrácia leépítését célozza és cenzusként értelmezhető.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Göbbels
2012. június 13. 23:00
A rabló pártok nem akarják a megoldást: boríték nélküli szavazatbedobást! Mert így nem lehetne a szavazócédulát kivinni, kint kitölteni és egy borítékban sokat beletenni!! Hány országban van átlátszó urna és boríték nélküli szavazócédula!!! Nem beszélve a bizonylatolvasós elektronikus számlálásról, ahol azonnal van eredmény!!! Máshol már rég kitaláltak mindent, csak itt nem merik azokat alkalmazni, mert lebuknának!!!
liberálzöld.
2012. június 13. 22:04
A kötelező választási részvételről vitázna az MSZP" Faszság. Annak idején is faszság volt.
nyoooc
2012. június 13. 21:03
Az MSZP visszatérne az MSZMP-s időkhöz? Amikor akkor is bekerült a kalapba a voksom, ha el sem mentem? (Bedobatták a szüleimmel, akik nem mertek ellent mondani.)
hakos
2012. június 13. 18:58
Állítólag erősítené a legitimációt. Mármint az kényszerszavazók szavazatai? Az érvénytelen szavazat viszont miben különbözik attól, mintha valaki otthon maradna? Idióta MSZP megint hozza a formáját.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!