A Freedom House jelentéséről ír a Nyezaviszimaja Gazeta

2012. június 07. 09:33

Az orosz lap beszámolt arról, hogy a Freedom House jelentése szerint a „putyinizáció” fenyegeti Magyarországot – írja a Médianéző

2012. június 07. 09:33

Az amerikai Freedom House arra figyelmeztetett, hogy két közép-keleteurópai országban is lehetségesnek tartja a demokrácia leépítését – számolt be a Nyezaviszimaja Gazeta nevű orosz lap. A szerdán nyilvánosságra hozott, a posztkommunista államokról szóló éves jelentésben a szervezet felhívta a figyelmet a Magyarországon és Ukrajnában kialakuló helyzetre, amely országok vezetői, Orbán Viktor miniszterelnök és a Viktor Janukovics elnök, módszeresen leépítik a „fékek és ellensúlyok” rendszerét, hogy megerősítsék saját hatalmukat. Amennyiben ez a tendencia nem változik, úgy Ukrajnát és Magyarországot a „putyinizáció” fenyegeti a szervezet szerint. A Freedom House nem hagyta ki a felsorolásból Fehéroroszországot, Azerbajdzsánt, Kazahsztánt és Oroszországot sem, amely államok szerintük még tovább kerültek a demokráciától az elmúlt időben – idézi az orosz lapot a Médianéző.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. június 07. 13:49
Ez az új hidegháború?
smogger
2012. június 07. 13:47
"Én ma semiféle diktatúrát nem érzek" Ez olyan mint ha egy tele liftben fingasz egyet.Körülnézel és úgy csinálsz mintha nem fingottál volna. És a lift összes utazója ugyanúgy csinál, holott mindenki érzi, a liftben fingszag van.
dr.Kvasztics Fedor
2012. június 07. 13:44
Én ma semmi féle diktatúrát nem érzek. A régi rendszerben például nem mehettél szabadon külföldre, még ha tehetted is. Ma mehetsz, de van rá pénzed, másoknak van rá pénzük? Ma a pénz, az ájulásig tisztelt "piacgazdaság" diktatúrája van. 1990-től gondosan leépítették az ország gazdasági kapacitását, és most a külföldiek szabják meg nem csak a fizetésünket, de azt is, hogy lesz-e munkánk, vagy sem. Szabadon hintáztatják a forint árfolyamát, mert a kormány más válaszokat ad az elődje által itt hagyott állapotokra, mint ahogyan azt a külföldi pénzdiktátorok elvárják. Ezt miért nem érzi senki diktatúrának, sőt agressziónak? Miért a Klubrádióért aggódnak, miért az a baj, hogy regisztrálni kéne a választásokra, és miért nem kiáltanak diktatúrát azokban az országokban, ahol ez így van? Hol van a rend és diktatúra határa? Melyik nagyokos demokráciaféltő apostol tudná elmagyarázni, ahelyett, hogy panaleket, másoktól átvett szövegeket szajkóznának? Putyin fel fogja hozni Oroszországot, és az megint pólusképző erő lesz a világon. Igaza van. Hodorkovszkij megpróbálta a nemzeti vagyon közelébe engedni a külföldi, talán éppen amerikai befektetőket, rá fog rozsdásodni a börtönlakat. Lehet, hogy ez nem szép, de az biztos, hogy az orosz gazdaság nem jut ezek után a külföldiek kezére, mint a miénk. De talán ezért szeretne a sok demokráciakutató és féltő intézmény nagyobb szabadosságot látni Oroszországban. És nálunk is.
dr.Kvasztics Fedor
2012. június 07. 10:54
Csak úgy megkérdezném, mitől annyira hiteles az FH? Kik működtetik, milyen pénzekből, milyen érdekek alapján? Netán ugyanazokat az érdekeket szolgálja, mint a három nagy amerikai hitelminősítő, akik tulajdonképpen az euró övezet, az európai gazdaság ellen dolgoznak? Megint a függetlenség ködös mítoszával állunk szemben, elfelejtve azt, hogy független, senki érdekét nem szolgáló finanszírozás nem létezik. Már pedig a Freedom House és a Trasparency International is pénzből, valakiknek a pénzéből működik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!