Der Standard: Bohózat a Nyirő-ügy

2012. május 29. 08:30

Az osztrák lap Nyírő József, a „volt rasszista képviselő” újratemetése körüli eseményekről számolt be. A lap „bohózatba illő vitának” nevezte a Magyarország és Románia közötti nézeteltérést.

2012. május 29. 08:30

Bohózatba illő vita egy urnáról – írta a Der Standard a Magyarország és Románia közötti nézeteltéréssel kapcsolatban. A lap beszámolt arról, hogy „magyarországi nacionalisták” a szomszédos Romániában temetnék el az egykori rasszista politikus és irodalmár, Nyírő József földi maradványait, a hamvait tartalmazó urnának azonban nyoma veszett. A pünkösdvasárnapra tervezett ünnepélyes újratemetést a román hatóságok elhalasztották.

A román külügyminiszter, Andrei Marga megtiltotta, hogy Nyírő hamvait a román állami vasúton szállítsák Magyarországról Romániába – idézi az osztrák lap írását a Médianéző. Románia szocialista miniszterelnöke, Victor Ponta ellenérzését fejezte ki azt illetően, hogy „Magyarország Romániába exportálja az extrémizmusát”, és országa nem kíván „az extremisták zarándokhelyévé válni”. Míg a másik oldalról Kövér László úgy nyilatkozott, hogy „barátságtalan, civilizálatlan és barbár dolog” a román kormány részéről, hogy nem engedik Nyírőt az országban eltemetni.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. május 29. 13:06
Csak ne hogy oda hasson ez az egész, hogy Romániában eltörlik az összes Nyírőre emlékező/emlékeztető dolgot, irodalmat. utcát, intézményt, stb. Mert akkor megint nagyot segítettünk a határon túli Magyarságon.
Soma
2012. május 29. 11:31
"Romániában temetnék el az egykori rasszista politikus és irodalmár" ----------- Ja, ja! Még fordítani sem tetszenek "magyarul" !!! A Standard mindkét titulusra kiterjesztette a rasszista jelzőt! Mert a "szellemi elit" így diktálta nekik! Amúgy meg: Milyen ember az, aki annak örül, hogy az embertársa nem nyugodhat ott, ahol szeretne! ???
El Topo
2012. május 29. 10:43
Már válaszoltam, nyuszi.:)
ZolieM
2012. május 29. 10:05
A barom osztrákok megint neves kis honfitársuk, Adolfka miatt kompenzálnak? Örüljenek, hogy dél-tiroli honfitársaik egy civilizált nép uralma alá kerültek, nem úgy mint az erdélyi magyarság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!