Cséfalvay: Magyarország még az idén kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól

2012. május 02. 20:30

Esély van arra, hogy Magyarország még az idén kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára. Hozzátette: az ország trendfordulóhoz érkezett, a konvergenciaprogram lezárja a költségvetés konszolidációját.

2012. május 02. 20:30

Esély van arra, hogy Magyarország még az idén kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának szerdai ülésén. Kiemelte: a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogram várhatóan abban is segít, hogy az ECOFIN június végi ülésén olyan kedvező határozat szülessen, amelynek értelmében az EU pénzügy- és gazdasági miniszterei megváltoztatnák azt a korábbi uniós döntést, amely a Magyarország szánt kohéziós pénzek kiutalásának felfüggesztésére vonatkozik. Az államtitkár hozzátette: az ország trendfordulóhoz érkezett, a konvergenciaprogram lezárja a költségvetés konszolidációját, stabilizálja az államháztartást, erősíti a befektetői bizalmat.

Cséfalvay Zoltán elmondta: a kormány április 23-án küldte el Brüsszelbe a Széll Kálmán Terv 2.0 programot, amelynek része a konvergenciaprogram és a Nemzeti Reform Program, ennek révén Magyarország 8 év után először kerülhet ki a túlzottdeficit-eljárás alól.

Az államtitkár szólt arról, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0 intézkedései 2012-ben további 150 milliárd forinttal, 2013-ban pedig 600 milliárd forinttal javítják a költségvetés egyenlegét. A nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint az első és a második Széll Kálmán Tervnek köszönhetően biztonságosan teljesíthető 2012-ben a 2,5 százalékos, 2013-ban pedig a 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány, ennek eredményeként pedig tovább csökken az államadósság mértéke, amely az elmúlt 2 év intézkedéseinek köszönhetően már 1 százalékponttal mérséklődött.

Az NGM államtitkára arról is szólt: a konvergenciaprogram is kitér arra, hogy az államháztartás pozícióját a jövőben javító intézkedések közül az egyik legnagyobb tételt a 0,1 százalékos pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése jelenti, amelytől 130-228 milliárd forint bevételre számít a kabinet. Hozzáfűzte: ez az új közteher széles bázist fed le, és 0,1 százalékos mértéke igen alacsony. Kiemelte: valamennyi jövőre tervezett adó illeszkedik a kormány adóelképzeléseihez, amelynek alapja a fogyasztási adók szerepének erősítése, illetve a munkára, a foglalkoztatásra rakodó közterhek csökkentése.

A testület ülésén – amelyen a bizottság szocialista tagjai nem vettek részt – az ellenzéki honatyák közül Balczó Zoltán (Jobbik) kifogásolta, hogy a konvergenciaprogram kialakításába nem volt beleszólása a parlamentnek. Úgy vélte, meg kellene vizsgálni, vajon mi a társadalmi haszna annak, hogy a következő években a GDP-hez mérten 2,5, majd 2,2 százalékra kívánja levinni a kormány az államháztartási hiányt.

Braun Márton (Fidesz) arról szólt, hogy a költségvetés konszolidálása után jobban ki kellene használni az uniós forrásokat, remélhetőleg a fejleszté politika kerül a jövőben előtérbe.

AZ NGM államtitkára elmondta: ha a GDP arányos államháztartási hiány évente 2,8 százalék alá csökken, az azt eredményezi, hogy az államadósságnak a GDP-hez viszonyított aránya mérséklődik.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tmonk
2012. május 03. 03:38
Csakhogy időközben Matolcsy felvizezte a telefonadót, lehet újabb sarcon agyalni...
G. Pantyelejevics
2012. május 02. 21:17
Számolja még valaki, hogy ez hányadik "Hurrá, most aztán végre győzünk!" bejelentés? Én csak azt figyelem, hogy jó ideje egyre kevesebb az, amit rezsimünk, mint "hatalmas győzelem" el akar adni nekünk. Hogy idén kikerülHETÜNK(!) a deficit eljárás alól? Hurrá! Sőt! Idén nyerhetünk a lottón is! Jónépnek szarabb lesz. Egyre szarabb. Az előző kormányok "elkúrásai" után ez a 2 év csak újabb "elkúrásokat" és az ezzel járó újabb terheket hozta a többség nyakába. Ennek kellene örülni? Netán annak tapsikoljunk, hogy ha a Lalinak nem elég a lóvé, akkor a Gyuri majd megint kitalál 5-6 új sarcot nekünk? Gyuri gyerek kreatív, de a Lalinak meg semmi lóvé nem elég. Ergo az aktuális '-hatunk, -hetünk' bejelentéseket lesznek szívesek az illetékesek feltolni maguknak!
balint60
2012. május 02. 20:55
Nyilvánvalóan örvendetes, hogy többszöri nekifutásra, nem-ortodox eszközök bevetésével, az adók emelése és szaporítása révén végre középtávúan is fenntarthatónak értékelhető a benyújtott konvergencia-program. Ez sajnálatos módon nem változtat azon a sanyarú tényen, hogy a konvergencia-program és a Széll Kálmán terv2 a stagnálás programja: növekedés egy szál sem (most legalább ezt be is vallják) és ez nem véletlen. Nincs beruházás, csökken a fogyasztás. Hol van itt konvergencia, azaz felzárkózás? Még a volt szoci országok között is a sor végére kerültünk és a jelek szerint ott is maradunk.
quercus
2012. május 02. 20:49
Csak számok, amiket úgy alakítanak ahogy akarnak! Az életszínvonal számomra a fő viszonyítási alap .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!