Megszerezte a vízművek titkos szerződését az Index

2012. április 25. 17:08

Az Index megszerezte a titkos vízműszerződést és módosításait a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásával kapcsolatban. A fővárosi közgyűlés a visszavásárlás mellett az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetésének előzetes megállapodásáról döntött szerdán.

2012. április 25. 17:08

Az Index hírportál megszerezte a titkos vízműszerződést és módosításait a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásával kapcsolatban. A főváros korábban a befektetők kérésére hivatkozva nem adta ki a dokumentumokat.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán hagyta jóvá a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról, valamint az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről szóló előzetes megállapodást. A fővárosi önkormányzat 1997 április 11-én kötött részvényeladási, valamint szindikátusi és menedzsmentszerződést a francia Lyonnaise des Eaux S.A. és a német RWE AQUA Gmbh. konzorciumával. Eszerint a befektetők 16,5 milliárd forintért megvásárolták a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagját, és 25 évre megszerezték a cég irányításának a jogát. Az utóbbiról szóló menedzsmentszerződés szerint a működtetésért cserében évente változó mértékű menedzsmentdíjat vehetett fel a befektető – írja az Index.

Az első szerződést többször módosították, a menedzsmentdíj mértékéről az utolsó években már külön megállapodásokat kötöttek a felek. Időközben a francia cég átalakult, az új tulajdonos a Suez Environnement lett. Belépett a szerződésbe a Hungáriavíz Zrt. projektcég is, amelynek tulajdonképpen annyi volt a feladata, hogy a vételárral megegyező hitelt vett fel, átutalta a külföldi tulajdonosoknak, majd törleszteni kezdte – írja a portál.

Tarlós István főpolgármester egy évvel megválasztása után keveredett vitába a külföldi részvényesekkel, akik szerinte megszegték az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés rendelkezéseit. A főpolgármester 2012 februárjában felmondta a szerződést. A közgyűlés ezek után a befektetők tárgyalási szándékait és a kockázatokat mérlegelve felhatalmazta a főpolgármestert, hogy kössön előzetes egyezséget a cég visszavásárlásáról legfeljebb 15,1 milliárd forintért. Ezt az egyezséget hagyta jóvá szerdán a közgyűlés – emlékeztet az Index.

A portál közli: a következő lépés a részvényátruházási szerződés aláírása, melynek végső időpontja 2012. május 8. Ezt egy 90 napos időszak követné, ami alatt a főváros beszerzi a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását, és megteremti a forrást az ügylet finanszírozására. A részvények és a menedzsment átadása határidő napjával lép hatályba – olvasható a cikkben.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2012. április 25. 18:06
És ezért valahogy megint nincs felelős!! A Kurva anyátokat!
Muttimi
2012. április 25. 17:42
Ez a cikk ilyen keveseket érdekel? Pedig itt van a lényeg. "Belépett a szerződésbe a Hungáriavíz Zrt. projektcég is, amelynek tulajdonképpen annyi volt a feladata, hogy a vételárral megegyező hitelt vett fel, átutalta a külföldi tulajdonosoknak, majd törleszteni kezdte – írja a portál. " Hát ez meg egyenesen gyönyörű....
kjkj945
2012. április 25. 17:31
Tehát akik 97-ben eladták, ennyi kárt okoztak budapestnek.
Locassen
2012. április 25. 17:19
szóval megvették 16-ért, kaptak érte 15 év alatt kb 30-at, meg most mellé 15-öt. fincsi. biztos voltak befektetések, meg ez meg az, de gyanúsan könnyedén kihátráltak a kontraktusból a nyugatiak - valószínűleg már realizálták a nyereségüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!