LMP: Antiszemita uszítás a tiszaeszlári vérvád felemlegetése

2012. április 04. 13:34

A Lehet Más a Politika jelezte: csütörtökön a házbizottsági ülésen kezdeményezni fogja Baráth Zsolt jobbikos képviselő Solymosi Eszter eltűnésének évfordulóján elhangzott beszédének, és az annak kapcsán kialakult helyzetnek a napirendre vételét. Szanyi Tibor szocialista politikus a Facebook-on követelni Baráth Zsolt lemondását.

2012. április 04. 13:34

Az LMP közleményben szólította fel a jobbikos Baráth Zsoltot, hogy adja vissza parlamenti képviselői mandátumát. Az LMP frakcióelnöksége szerint a tiszaeszlári vérvád felemlegetése kapcsán előadott „antiszemita uszítás” miatt Baráth Zsolt méltatlanná vált arra, hogy az Országgyűlés tagja legyen. A Lehet Más a Politika (LMP) az MTI-hez szerdán juttatott el közleményt erről, amelyben jelezték: a házbizottság csütörtöki ülésén képviselőjük javasolni fogja, hogy vegyék napirendre ezt a témát. A parlamentben kedden a napirend utáni felszólalások során Baráth Zsolt Solymosi Eszterre emlékezett, aki idén 130 éve tűnt el.

Fónagy János államtitkár a felszólalásra reagálva közölte, a Jobbik ezzel a napirend utáni felszólalással „oda sorolta magát, ahova sokan gondolják”, hogy tartozik. Hozzátette: a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, aki ezt elmondta, és azoknak, akik megtapsolták, számolnia kell a magyar társadalom és a világ ítéletével. Az LMP szerint olyasmi történt, ami utoljára akkor volt lehetséges, amikor hivatásos antiszemiták és fajvédők ültek a terem padsoraiban. A tiszaeszlári vérvád felemlegetése nem a múlttal való szembenézés, „hacsak nem arról beszélünk, hogy a politikai célokat szolgáló, aljas indulatoktól fűtött koncepciós per milyen hatással volt közállapotainkra, az antiszemitizmus hazai felerősödésére” — értékelik. Az LMP úgy látja, a Jobbiknak „mindig keresnie kell egy bűnbakot, hogy ki ne derüljön: nincs érvényes gondolata, programja hazánk sorsának javítására”. A hideg politikai számításból történelmi leckének hazudott uszítást és az alig burkolt antiszemitizmust nem lehet eltűrni el a Parlament falai között — szögezik le.

FRISSÍTÉS:

Szanyi Tibor, MSZP-s politikus Facebook-on megjelent üzenete: „XIII. kerületi szocialista országgyűlési képviselőként a leghatározottabban követelem a jobbikos Baráth Zsolt haladéktalan távozását a parlamentből és hazánk közéletéből! Ez a minimum!

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője a szocialisták szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján, csatlakozva az LMP kezdeményezéséhez, lemondásra szólította fel Baráth Zsoltot.

Steiner Pál, az etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke ezt azzal egészítette ki: nagyon reméli, hogy hétfőn már nem kell egy padsorban ülnie a jobbikos képviselővel. Bírálta a kormánypártokat is, mondván, hogy a jobbikos szavazók szimpátiájának megszerzése reményében „cinkosan eltűrik” a hasonló hangokat, valamint a legfőbb ügyészt is, amiért bár az MSZP a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt korábban feljelentette Gyöngyösi Mártont, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnökét, az ügyben eddig nem történt előrelépés.

Összesen 222 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2015. július 03. 16:23
Az igazság nem odaát van, hanem az eszlári temetőben, egy koporsóban.Fel kell azt tárni, megállapítani, 14 éves kislányé e a csont,vagy egy felnőtt nőé, ki az Eszter ruhájába lett felöltöztetve,kezére kötve a festéket tartalmazó zacskó - Eszter kötötte e azt bal kézzel a jobb kezére,vagy inkább egy hulla kezére lett az odacsomózva, kiben nem ismerte fel az anya gyermekét,de el kellett hitetni, hogy mégis az Eszter lesz az? Ki fog majd bocsánatot kérni a már elhunyt családtól,és a megsértett magyar néptől?
kjkj945
2012. május 01. 12:06
""Amit Európa épít, Izrael lerombolja - de kit érdekel?"" Majd téged is, ha kiebrudalják őket palesztinából és jönnek a kárpát medencébe.
thymian
2012. április 05. 03:14
"Ahogy korábban Gyöngyösi Márton holokauszttagadó kijelentései kapcsán is tettük, most ismételten felszólítjuk Lezsák Sándor házelnök urat, hogy kezdeményezze eseti etikai bizottság felállítását és Baráth Zsolt felelősségre vonását" - írta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija közleményében Baráth Zsolt jobbikos képviselő tegnapi felszólalásával kapcsolatban." Felszólítják? Ki/k ez/ek, hogy parancsolni merészel/nek a parlamentben bárkinek is. És még csodálkoznak hogy utálják őket.
gulubulu
2012. április 04. 22:10
Istenem, micsoda egy primitív csűre ez a jobbik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!