MSZP: A Károlyi-szobor eltávolítása támadás a köztársaságpártiak ellen

2012. március 05. 15:12

Horváth Csaba szerint a Károlyi-szobor elszállítása kettős üzenetet hordoz: egyrészt támadás a köztársaságpártiak ellen, másrészt cinkos összekacsintás a szélsőjobboldallal.

2012. március 05. 15:12

Az MSZP tiltakozik a Károlyi Mihály-szobor esetleges eltávolítása, s ezzel együtt a „köztársasági eszme felszámolása” ellen. A párt hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen a parlamenti frakció több tagja részt vett, Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető azt mondta: néhány nappal ezelőtt „gyáva módon”, az éj leple alatt Károlyi Mihály szobrát fizikailag, József Attila szobrát szimbolikusan egy ketrecbe, rácsok mögé zárták, azért, hogy „majd egy éjszaka titokban, mint a diktatúrák idején, értük jöjjön egy nagy fekete autó és eltüntesse a köztársasági eszme, a szabadság két jelképét”. A Kossuth tér megújítása kapcsán úgy fogalmazott: a kormány célja, hogy felszámolja a köztársaság főterét és létrehozza „saját torzszülött diktatúrájának központját”.

Horváth Csaba hozzátette: ha az Orbán-kormány az 1944-es állapotot akarja helyreállítani, az azt is jelenti, hogy az akkori társadalmi viszonyok helyreállításán dolgozik, és a „3 millió koldus országát, a munkavállalói jogokkal nem rendelkező munkások tömegét, a nyomorgó és a hatalomnak kiszolgáltatott, rettegő falvak és városok világát akarja újrateremteni”. A szocialista politikus szerint a Károlyi-szobor elszállítása kettős üzenetet hordoz: egyrészt támadás a köztársaságpártiak ellen, másrészt „cinkos összekacsintás a szélsőjobboldallal”. Úgy véli: a Fidesz nemcsak legitimálja a Jobbikot, hanem egyenesen megvalósítja annak céljait, beemeli azokat a saját politikájába. Horváth Csaba szerint ez történt az Új Színház, a Köztársaság tér átnevezése és a határon túliak szavazati jogának megadása ügyében is.

A fővárosi frakcióvezető leszögezte: egy szobrot el lehet vitatni, de az eszmét, a szabadságvágyat nem. Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: „nemcsak vigyázunk rá, de megtaláljuk, visszahozzuk és újraépítjük, s nem egyszerűen Károlyit, hanem a köztársaságot”. „Ne dőljünk be, nem arról folyik itt a vita, hogy Károlyi történelmi teljesítményét ki hogyan értékeli” — mondta Lendvai Ildikó, megjegyezve, hogy Károlyi „nem volt hibátlan, sebezhető volt, gyakran erőtlen”; a baj az, hogy ő volt az első köztársaság elnöke. A szocialista politikus kitért arra is, hogy kettős évforduló van a napokban: egyrészt Károlyi Mihály születésének évfordulója, másrészt Károlyi parlamentből való kivezetésének a 100. évfordulója. Mint mondta, most a Parlament mellől is ki akarják őt vezetni, „erőszakkal kilökdösni a kapun”, de nincs „az a kapuőrség, amely ezt végérvényesen megtehetné”.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. március 06. 06:41
miért kell minden egyes kormánynak, a neki nem tetsző szobrokat eltávolítani, jönni fog egy kormány, ami a Milleneumi emlékművet fogja eltávolítani?
hakos
2012. március 05. 23:20
Egy mondatban: A mai elkúrók aggódnak a 20.századi elkúró szobráért.
imres
2012. március 05. 22:40
Azt hiszem, Lendvai Moslékzabáló Ildikó és Horváth Genetikusan Alattvaló Csaba megérthetné végre a Továrisi Konyec plakát lényegét. Még akkor is, ha Károlyi nem is volt kommunista, de ha kellett kiszolgálta őket. Meg is kapta tőlük a megérdemelt jutalmat. :)
Arivistus
2012. március 05. 22:39
Egy mintát lehet e mögött észrevenni: Amit az egyik párt támogat azt a kétpárti logika alapján a másik pártnak elleneznie kell (bár most már nem csak MSZP-Fidesz + csatlósok vannak, hanem megjelent a Jobbik, de ettől most tekintsünk el). Ezt a kétpárti logikát a Fidesz már jó néhányszor kijátszotta saját céljaira, pl kettős állampolgárságról való népszavazás -> MSZP-nek ellenkeznie kellett; Gyurcsány támadása -> MSZP-nek védenie kellett; Kertész Imre támadása -> MSZP-nek védelembe kellett őt venni; és most Károlyi támadása -> MSZP-nek, ha meg akar felelni a "Fidesz antitézise" politikai pozíciónak megint csak védelmébe kell venni egy 100%-osan vállalhatatlan ügyet. Én kíváncsi vagyok, mikor fogják felfogni, hogy a Fidesz hülyét csinál belőlük rendszeresen. Gyurcsány tekintetében már észrevették, igaz kellett hozzá egy kis idő. Nem mintha szurkolnék az MSZP-nek, de nincs köztük egy se, aki kiállna a párt elé és elmondaná, hogy az anti-Fidesz imázsnál fontosabb az, hogy ne a Károlyi-félék, és a Kertész-félék patrónusaként tekintsenek a pártra, és úgy egyébként is, ha az MSZP-t összekötik ilyen dolgokkal, akkor abból az MSZP csak vesztesen jöhet ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!