Már 12 ország az „Internet Ellensége”

2012. március 16. 13:11

Bahrein és Fehéroroszország is felkerült arra a 12 országot számláló listára, amelyen a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi sajtószabadságot védelmező szervezet által az internet ellenségeinek bélyegzett országok kaptak helyet.

2012. március 16. 13:11

A listán eddig is szerepelt például Kína, Észak- Korea, Irán, Szíria, és az új országok amiatt kerültek a listára, mert a szervezet szerint cenzúrával korlátozzák az internet szabadságát, az információ korlátlan terjedését.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet az internetcenzúra elleni világnap alkalmával hozta nyilvánosságra a legújabb listát az Internet Ellenségei címmel. A 12 ország: Bahrein, Burma, Észak-Korea, Fehéroroszország, Irán, Kína, Kuba, Szaúd-Arábia, Szíria, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnam. Az RSF Bahreint és Belorussziát azért tette a listára, mert úgy véli, az országok vezetése fokozott erőfeszítéseket tett az információ áramlásának korlátozására. De az országokat nem rangsorolták egyedileg, Matthias Spielkamp, az RSF német csapatából úgy nyilatkozott, hogy az internetes cenzúrának túl sokféle fajtája van, és nem tudnának egyértelmű rangsort felállítani. Például Kína, Vietnam és Iránban 120 blogger és online aktivista bebörtönözéséért, Bahrein és Szaúd-Arábia pedig a cenzúra miatt került a listára. Nem mindenhol érik be ennyivel; Bahreinben, Szíriában, Mexikóban és Indiában 2011-ben néhány online aktivistát meg is öltek.

Egy második lista is nyilvánossá vált, mégpedig az RSF által megfigyelt 14 országról, amin Ausztrália, Egyiptom, Eritrea, Franciaország, India, Kazahsztán, Malajzia, Oroszország, Dél-Korea, Sri Lanka, Thaiföld, Tunézia, Törökország és az Egyesült Arab Emirátusok szerepel. A szervezet hangsúlyozta, hogy ez a lista még nem teljes. A fő jelentés említi még Marokkót, Azerbajdzsánt, Pakisztánt és Tadzsikisztánt is, adta hírül az EJC.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. március 17. 15:19
Hogy az országokat megfigyelik, az nem ad é okot némi nyugtalanságra a szabadság veszélyeztetése miatt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!