Die Presse: Európát Orbán önbizalma zavarja

2012. március 12. 08:54

Hans Winkler a Die Presse hasábjain megvédte Orbán Viktort és a magyar kormányt. Winkler felteszi a kérdést: milyen jogon akarja Brüsszel visszatartani a kohéziós forrásokat, amikor Görögország ennek az összegnek a kétszáznyolcvanszorosát kapja?

2012. március 12. 08:54

Amióta a Fidesz kétharmados többséggel megnyerte a választásokat, állandó támadásoknak és kritikáknak van kitéve a nyugat részéről – írta Hans Winkler a Die Presse hétfői számában. Hozzátette: az EU kritikájához már az USA is csatlakozott. Orbán Viktor néha kissé élesebben védi meg az igazát, ezért büntetik meg újra és újra, az EU osztályfőnök módjára próbálja megrendszabályozni renitens diákját – írja a publicista, aki szerint a nyugatot lényegében Orbán Viktor önbizalma és karakán politikája bosszantja. Az EU legszívesebben azonnal szankcionálta volna Magyarországot, ám Ausztria példájából okulva ezt nem merte meglépni – jelenti ki Winkler. A publicista rámutat: mindezért Martin Schulz, az EP jelenlegi elnöke, az ominózus hetedik cikkely alkalmazásával fenyegetőzött, amely a szavazati jog megvonását is lehetővé teszi, amennyiben egy ország vét a demokratikus alapjogok ellen. A legrosszabb, amivel nyugaton meggyanúsíthatnak egy országot, az a fasizmus.

Az Új Színház igazgatójának kinevezése ellen szervezett tüntetést az egyik osztrák újság azonnal antifasiszta demonstrációnak minősítette, egy másik pedig fasisztoidnak titulálta az új magyar alkotmányt. A kijelentéseket egyik lap sem tudta alátámasztani bizonyítékokkal. Ebből kiindulva a március 15-i kormányünnepséget is fasiszta tömegfelvonulásnak fogják titulálni – írja a lap. Winkler felteszi a kérdést: egyáltalán milyen demokratikus szabályok ellen vétett Orbán Viktor? A sokat vitatott médiatörvény szükséges volt, hiszen a rendszerváltás óta nem történt rendezés a média terén – fejti ki a publicista, aki szerint a külföldi médiumok is bűnösek ebben, mivel nekik is köszönhető, hogy a magyar médiavilág teljesen elburjánzott. A Brüsszel által követelt változtatások már megtörténtek – írta Winkler, aki érthetetlennek tartja a kohéziós források befagyasztását is, hiszen ennek a 495 millió eurónak a kétszáznyolcvanszorosát kapja Görögország, amelyet Winkler egy feneketlen hordóhoz hasonlított. Hogy miként hozza rendbe a kormány az elődeitől megörökölt államháztartási hiányt, arról persze nem beszél az Európai Bizottság. A kritikusokat az is bosszantja Winkler szerint, hogy a Fidesznek megvan a kétharmados többsége, és nem szorul rá a Jobbikra. Így nem élhetnek azzal a kritikával, hogy a magyar kormány nem tesz meg mindent a jobboldali radikálisok visszaszorítására.

Hogy miként nyerhetett a Fidesz kétharmados többséggel, azt pont Orbán és a Fidesz nagy ellensége, Paul Lendvai fogalmazta meg a legjobban: 2002 és 2010 között a szocialista-liberális tábor egy szánalmas, sőt undorító képet mutatott, mutyizás és politikai züllöttség uralkodott. Winkler megjegyezte, hogy ezen tények ismeretében, illetve figyelembe véve a volt szocialista miniszterelnököket, nincs mit csodálkozni azon, hogy a nép változást akart, mind politikai, mind pedig morális síkon. Winkler úgy látja, hogy Orbán Viktor másként értelmezi az európai keresztény értékeket, mint a jelenlegi főáramlat. Szerinte Európa vezető politikusai elvesztették a hitüket abban, ami Európát naggyá tette, és ez a keresztény civilizáció. Ám van még egy rejtett Európa, amelyben ezek az értékek még élnek. Ezért büntetik Magyarországot renitens diákként – idézi Winklert a Médianéző.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2012. március 14. 19:33
A fórum eléggé elkanyarodott a Die Presse cikktől. Én tegnap az online változatban elolvastam, és a fórumon hozzá is szóltam. Külön öröm, hogy meglepően sok, idáig több mint negyven kommentet írtak hozzá, túlnyomó arányban a cikket és a szerzőt lelkesen dicsérő, magyarbarát hozzászólást. Ami azt a benyomásomat erősíti, amit más német nyelvű lapok fórumait olvasva is tapasztaltam, hogy a nyugat-európai újságolvasó átlagember erősen szimpatizál velünk, szurkol nekünk és nagyra tartja Orbánt.
nimród
2012. március 14. 19:21
zselé 2012. március 12. 11:22 Tipikus ballib észosztás. A német az ilyen embert nevezi Besserwissernek, azaz "jobban-tudónak". Én okosmákosnak hívom őket. Az SZDSZ tele volt velük. Ami a dolog érdemi részét illeti, a hatalmi ágak nálunk is tökéletesen szét vannak választva, abban aligha fog bármilyen, szakmai (jogi) alapon vizsgálódó bizottság hibát találni. A sok Fidesz közeli ember pedig a különböző közigazgatási tisztségekben, a 2/3-os győzelemből következik. A ballib kormányok idején az ő embereik voltak mindenhol. De az USA-ban is a mindenkori elnök hívei kerülnek például a megüresedő Legfelső Bírósági helyekre.
realista
2012. március 12. 21:25
"Európát Orbán önbizalma zavarja" A népet meg az, hogy ennek a nagy önbizalomnak sajnos semmi alapja nincs.
Corporate Soldier
2012. március 12. 14:04
Danke, Herr Winkler.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!