Szakszervezetek: Az adórendszer fekete hétfője a mai

2012. február 13. 12:04

Ma van az új adórendszer fekete hétfője, ugyanis sok dolgozó most szembesült vele, hogy amiatt jó pár ezer forinttal kevesebbet kap kézhez, mint korábban – mondta Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli koordinátora hétfőn.

2012. február 13. 12:04

A munkavállalók „fekete hétfőjéről” beszélt győri sajtótájékoztatóján Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli koordinátora. A múlt hét második felében kapták meg a dolgozók a januári fizetésüket, így sokuk számára mostanra vált világossá, hogy „jó pár ezer forinttal” kevesebbet kaptak, mint korábban – mondta Molnár Ákos, aki szerint egy átlagosnak mondható, 120 ezer forintos fizetés bérkompenzáció nélkül mintegy 8.100 forinttal csökken.

Molnár Ákos hozzátette: elfogadhatatlannak tartják, hogy sok munkáltató úgy adja meg a kompenzációt, hogy a cafeteria- vagy más, a kollektív szerződésben rögzített juttatásból farag le. Megjegyezte azt is, tudomásuk van olyan esetről, amikor úgy bújik ki egy munkáltató az elvárt béremelés alól, hogy továbbra is nyolc órában dolgozó alkalmazottját négyórás munkára jelenti be.

Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei titkára arról beszélt: az ágazatukban dolgozók kétharmada vitt haza kevesebbet az adóváltozások miatt; ennek magyarázata a fizetések „minimálbérhez közeli szintje”. Ráadásul – tette hozzá – a szektorban sok olyan cég akad, amely eddig sem pályázott állami támogatásra, ezután sem tervezi ezt, így nem éri őket hátrány, ha elmarad az elvárt béremelés. A multik jellemzően azzal érvelnek, hogy különadó sújtja őket, valamint jelentős forgalomcsökkenés elé néznek amiatt, hogy nem váltható be náluk az Erzsébet-utalvány – tette hozzá.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P.A.
2012. február 13. 15:31
Rendben, dühöngünk itt, hogy a versenyszférában mi van. De az állam csak szimplán nem teljísti a saját béremelését, nem? A tanárok, nővérek, stb kevesebbet kapnak a borítékba. Ha jól tudom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!