Rendkívüli moratórium alá került a Malév

2012. február 02. 11:06

Rendkívüli moratóriumot rendelt el, és rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelet a Malév mellé a Fővárosi Bíróság, miután döntés született egy, a cég elleni felszámolási kérelemről.

2012. február 02. 11:06

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint a Fővárosi Bíróság, mint illetékes bíróság 2012. február 2-án végzést hozott a társaságot megillető rendkívüli moratórium elrendeléséről, emellett rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a vállalat mellé. Ennek oka, hogy a bíróság csütörtök reggel döntött a Bellum 2000 Kft. által a Malévval szemben benyújtott felszámolási kérelemről. Ennek alapján mondta ki a bíróság, hogy miután a hitelező „felszámolási eljárás lefolytatása iránti kérelmet nyújtott be, ezért az adóst 2012. február 2. napjának 0.00 órájától a bíróság további döntéséig rendkívüli moratórium illeti meg”.

 
A tárca közölte: a jogszabályi előírások szerint a rendkívüli vagyonfelügyelő kizárólag az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lehet. Hozzájárulása nélkül a Malév Zrt. a továbbiakban kifizetéseket nem teljesíthet. A rendkívüli moratórium azt jelenti, hogy a légitársaság lényegében a csődvédelemhez hasonló védelmet élvez, így a vele szembeni pénzkövetelések behajtása céljából indított végrehajtások szünetelnek, a biztosítékok jogszabály szerint nem érvényesíthetők. A Malévval korábban kötött szerződéseket a partnerek nem bonthatják fel, azoktól nem állhatnak el. A légitársaság hatósági engedélyeinek hatálya automatikusan meghosszabbodik.
 
A minisztérium közölte azt is, hogy a kormány a Malév stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítése mellett további lépéseket tett annak érdekében, hogy a légitársaság utasai minden körülmények között biztonságban legyenek. Egy költségvetési átcsoportosítással megteremtette a pénzügyi fedezetet is ahhoz, hogy a légitársaság egy esetleges, elkerülhetetlennek bizonyuló leállás napján és az azt követő három napban képes legyen gondoskodni utasai célba juttatásáról.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. február 02. 13:23
Ez a Malév ügy a szocik 21. századi legnagyobb dobása. Belerokkan még az is, aki soha nem repül. Ideje lenne most már kirepíteni valahova azokat a csirkefogókat. Az egész szocialista bagázst.
blehel
2012. február 02. 12:24
a malev tenyleg csak azoknak jok (es csaladjaiknak), akik: - ott dolgoznak - budapest airporton dolgoznak - illetve utazni szeretnenek valahova, esetleg valahonnan jo lenne vonni egy nagy egyenleget az ezekbol eredo bevetelek es a kiadasok kozott.
tarackos
2012. február 02. 12:19
Másfél év, az eredmény vagyonfelügyelet. Bízzatok hát az államban, álambá majd megoldja. Nem kerül sokba csak néhány száz milliárdunkba...
novara
2012. február 02. 11:21
Na,a "nagyszerű" Limburger Lóri itt is hazaért! Hozzáértését majd bizonyithatja ujra a Celebi-nél,vagy a Malév Ground Handlingnél. Mondjuk eddig sehol nem sikerült...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!