Lázár: Erősíteni kell az állami szerepvállalást az egészségügyben!

2012. február 27. 15:40

A Fidesz frakcióvezetője azután nyilatkozott, hogy a kormánypárt országgyűlési képviselői délelőtt meghallgatták Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt az ágazati fejlesztési tervekről.

2012. február 27. 15:40

Véget kell vetni a privatizációnak és erősíteni kell az állami szerepvállalást az egészségügyben a Fidesz parlamenti frakciója szerint – közölte Lázár János, miután a képviselőcsoport hétfő délelőtti ülésén meghallgatta Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt az ágazat fejlesztési terveiről. A frakcióvezető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, álláspontjuk szerint az eddigi egészségügyi privatizációkat is felül kell vizsgálni. Szólt arról is, hogy nem lehet halogatni az orvosok, a rezidensek, az ápolók és a szakszemélyzet bérviszonyainak rendezését, amelyre több költségvetési tétel is szolgálhat fedezetül, így például a népegészségügyi adó.

Nagy kihívásnak nevezte emellett az orvosok elvándorlásának megállítását, amelynek problémáját a politikus szóvá tenné Brüsszelben is, és kérné az Európai Bizottság segítségét. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, az uniónak többlettámogatási lehetősége van arra, hogy a cseh, román, szlovák és magyar orvosok a térségben maradjanak, és garantálni tudják a megfelelő egészségügyi ellátást. Lázár János – Szócska Miklós szavait tolmácsolva – hangsúlyozta: a legfontosabb cél, hogy érdemben javuljon a betegellátás és áttekinthető legyen a finanszírozás. Az államtitkár szólt arról is, hogy folyamatban van több uniós pályázat, és készülnek a mentőszolgálat fejlesztésére. A konkrét fejlesztési tervek a március 12-i kormánypárti frakcióülésen kerülnek majd terítékre. A gyógyszertámogatások tervezett csökkentését firtató kérdésre a frakcióvezető közölte: kifejezetten támogatják, hogy a terhek egy részét bizonyos gyógyszergyártók és -kereskedők fizessék meg.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. február 28. 06:49
Ha a hatalomnak nincs semmilyen kontrollja - illetve csakis saját maga -, a rendszer szükségszerűen önkényuralomba torkollik. Örkény Antal
P.A.
2012. február 28. 06:39
Az egészségügyhöz nagyon sok pénz kell. Ez a természete, sokkal jobban, mint más területeknek. Értem én: az államnak rengeteg pénze van, ezért magához veszi a területet teljesen. Privatizáció felülvizsgálata? Jól hallottam? Érdekeseket mond ez az ember. Matolcsy 2?
Gombóc XVI. Artúr
2012. február 27. 17:25
Jelenleg kb. annyi orvos távozik az országból évente, ahányan végeznek az egyeteme(ke)n. Gyakorlatilag nincs utánpótlás. Nem kéne már tenni is valamit az ilyen-olyan programok helyett? Persze azért maguknak a fiúk elintézték a külön orvosi ellátást, biztos ami biztos...
kjkj945
2012. február 27. 16:24
Szüntessük meg a 3300 kis államot az országban. Magyary tanait hüen kövessük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!