Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nem döntött az Ab manyup-ügyben

2011. december 28. 17:56

Az Alkotmánybíróság tárgyalta ugyan a magánnyugdíjpénztár-ügyben készült tervezetet, de nem született róla döntés. A folyamatban lévő eljárások megszűnnek, januártól azonban március 31-ig lehet alkotmányjogi panaszt benyújtani. Az Ab alkotmányellenesnek ítélte a guberálás szabálysértéssé minősítését.

2011. december 28. 17:56
„Az Alkotmánybíróság idei utolsó teljes ülésén tárgyalta a magánnyugdíjpénztár-ügyben készült tervezetet, de határozat nem született” – közölte az Alkotmánybíróság sajtófőnöke. Az Ab folyamatban lévő eljárásai az új Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében megszűnnek, amennyiben a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kabinet, a képviselők negyede vagy az ombudsman kezdeményezte. Az így megszűnő eljárás indítványozói egyes esetekben alkotmányjogi panaszt nyújthatnak be a testületnek 2012. március 31-ig, ha a megjelölt kérdés az új alaptörvény rendelkezéseivel összefüggésben is vizsgálható. 
 
Alkotmányellenesnek ítélte a testület a guberálás szabálysértéssé minősítését, ezért a testület szerdán megsemmisítette az ezzel kapcsolatos kaposvári önkormányzati rendelet vonatkozó részét. A testülethez Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa fordult, kifogásolva a szabályozást. 
 
A testület közleménye szerint tekintettel volt arra, hogy „a guberálási tevékenység többnyire az életben maradáshoz szükséges javak megszerzésére irányuló, mások jogait és a közrendet nem sértő kényszerű cselekvés, amelynek a társadalomra való veszélyessége nem állapítható meg”. Ezért az a rendeleti szabály, amely pénzbírsággal (és annak meg nem fizetése esetén a személyi szabadságot korlátozó közérdekű munka és elzárás kiszabásával) fenyegeti a guberálókat, súlyosan veszélyezteti az érintett magánszemély és a vele együtt élő közeli hozzátartozók létfenntartását. A határozathoz Bragyova András, Dienes-Oehm Egon, Kiss László, Lenkovics Barnabás és Lévay Miklós alkotmánybírók párhuzamos indokolást, Pokol Béla és Szívós Mária alkotmánybírók különvéleményt csatoltak.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smogger
2011. december 29. 05:28
Az Alkotmánybíróság semmi más mint egy élő díszlet.Nincs szava, nincs tekintélye, nincs hatásköre.Jogában áll hallgatni. És ha ezt megteszo a kedves vezető jó pénzzel, szolgálati autóval jutalmazza.........
antala
2011. december 29. 03:52
Most akkor hogy is van ez? Ki ront rá a nemzetére?
Csacsicska Tamás
2011. december 29. 03:14
Kukabíróság
flo
2011. december 28. 21:46
Férgek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!