Józsefvárosi utcát nevezhetnek el a néhai rabbiról

2011. december 23. 08:24

Scheiber Sándor néhai rabbiról nevezné el a Bérkocsis utca egy rövid szakaszát Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere.

2011. december 23. 08:24

Átnevezné a Bérkocsis utca József körút és Gutenberg tér közötti szakaszát Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere. A városvezető Scheiber Sándor néhai rabbiról nevezné el a közterületet, ahol az 1877-ben alapított Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem, a világ legöregebb Rabbiképző Intézete is található. Mivel a Bérkocsis utca védettség (átnevezési tilalom) alatt áll, ezért az új elnevezéshez szükséges a védettség megszüntetése is a nevezett szakaszon.

A józsefvárosi képviselő-testület elfogadta Kocsis előterjesztését, csak a jobbikos képviselő szavazott nemmel, aki szerint Scheiberről a saját országában, míg Magyarországon magyarokról kellene elnevezni közterületet. A javaslat így a Fővárosi Közgyűlés elé kerül, a testületnek kell döntenie arról, hogy engedélyezi-e az átnevezést.

Scheiber Sándor a Zsidó Egyetem egyik legjelentősebb korábbi igazgatója volt. Scheiber 1913-ban született. Ősei apai és anyai ágon is rabbik voltak, őt 1938-ban avatták azzá. Sikerült átvészelnie a második világháborút, azt követően pedig a Rabbiképző Intézet (Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem) újjáépítésének és újraindításának vezéregyénisége volt. Az intézményt 1950-től 1983-ban bekövetkezett haláláig igazgatta. Posztjáról semmilyen külföldi állásajánlatért cserébe nem mondott le.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SoukySanjay
2011. december 24. 20:05
Na szép kis vircsaft.A Bérkocsis utcát egy rabbiról elnevezni,azért az nem semmi.Azon a környéken inkább a komenista rendszer ellen dolgozó kurvákról kellene elnevezni közterületeket,mint például Rzműves Amáliáról,aki 10% kedvezmény adott a cigarettából,ha szidta a kuncsaft a rendszert.:)
tóth mária
2011. december 23. 13:56
Mivel érdemelte ki? Kíváncsivá teszel.
tóth mária
2011. december 23. 12:57
Hiába az igyekezet, unos-untalan belénk rúgnak! Megéri ???
Claypool
2011. december 23. 11:29
Ha jó ember volt, kapjon.. Ronald Reagan és Elvis Presley után nem lehet ez ellen szava senkinek sem..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!