Sokan mégis megszámláltattak

2011. november 19. 10:46

A kilátásba helyezett bírságok miatt a november eleji pótösszeírásokon sokan részt vette azok közül is, akik korábban megtagadták a népszámláláson való részvételt.

2011. november 19. 10:46

Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője az MTI-vel közölte: az adatszolgáltatást megtagadókkal szemben szinte minden megyében indítottak eljárást a jegyzők, de sok esetben ezek nem végződtek bírságolással. Akik ugyanis inkább csak egyfajta „hőzöngésből” utasították el a részvételt, azok általában meggondolták magukat, amikor megtudták, hogy a bírság fejenként 50 ezer forint is lehet – tette hozzá.

A szóvivő kitért arra, hogy szabálysértési eljárás indult néhány esetben azok ellen is, akik tudatosan hamis adatokat írtak be a kérdőívekre. Ilyen esetről számoltak be az egyik dunántúli megyéből, ahol azért indítottak eljárást, mert az önkormányzathoz berendelt hattagú család megjelent ugyan a pótösszeírásra, de komolytalan, megtévesztő adatokat írt rá a kérdőívekre.

Virágh Eszter kiemelte: a válaszmegtagadás alapvetően nagyvárosi jelenség, és általában a módosabbakra jellemző. Beszélt arról is, hogy a budapesti kerületekben, „úgy tűnik, egyre kevésbé van szükség” szabálysértési eljárások indítására, az egyik belvárosi kerületben például csak három ilyen esetről tudnak. Azok közül, akik október végéig nem válaszoltak a népszámlálási kérdőívekre, sokan meggondolták magukat, és részt vettek a novemberi eleji pótösszeíráson. A budapesti kerületekben gyakran 300-an álltak sorba a jegyzői iroda előtt - tette hozzá a szóvivő.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya ezredes
2011. november 20. 21:45
Aki a zsidókat megszámlálja, bűnt követ el. Tehát Augusztus császár is vétkezett, amikor a népet összeiratta. (Jósua U. o. 2b.)
James
2011. november 19. 20:55
Azt, hogy hányan vagyunk, eddig is darabszámra, pontosan tudták, tudják most is. Nem Kína vagyunk, ahol az egyes tartományokban megszületettekről nincs tudomása a hatóságnak. Nálunk, amint kibújik egy gyerek az anyjából már van adószáma, a többi majd csak utána, az adószám a lényeg. Azért kíváncsi vagyok, hogy a rengeteg hajléktalant hogy számolták össze. Egyáltalán, hová küldték nekik a borítékot???
OrangeOrder
2011. november 19. 19:10
Nagyon is kell a népszámlálás. Főleg persze a vallási-etnikai megoszlás miatt - aki meg nem akar válaszolni, azt beírom én. Ránézésre. A sok hőzöngő meg is érdemelne egy-két ávóscsizmát a nagy büszkeségben.
Learten
2011. november 19. 18:24
"Azok közül, akik október végéig nem válaszoltak a népszámlálási kérdőívekre, sokan meggondolták magukat, ..." Huh! Nem úgy volt hogy névtelenül megy a népszámlálás, vagy legalábbis az adatfeldolgozás? Ha így van ezt hogy is jelenthetik ki? Már megint nem klappol valami...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!