Origo: Fiktív fedezet áll a módosítók mögött

2011. november 29. 15:33

Több mint hatszáz képviselői módosító javaslatból 65–öt fogadott el a kormánytöbbség kedden a költségvetési tervvel kapcsolatban. Az Origo szerint a pluszkiadások forrásait fiktív, csupán papíron létező pénzből kívánják finanszírozni, ez pedig a 2012-es költségvetést, és a hiánycélt is veszélyezteti.

2011. november 29. 15:33

Az Origo becslése szerint hatvan milliárdos pluszkiadást szavazott meg a jövő évi költségvetésben kedd délután a kormánytöbbség, az eredetileg beterjesztett 576 milliárd forintos előirányzathoz képest. Összesen több mint hatszáz ponton kívánták átírni a képviselők a kormány költségvetési tervét, ebből 65–öt fogadtak el. A kormánytöbbség egyetlen, a kormány által nem támogatott indítványt támogatott, és megszavazta az LMP módosító javaslatát is, ami a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak ad egymilliárd forintot.A döntések nyomán a Zeneakadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Lakiteleki Népfőiskola is több pénzhez jut majd.

A költségvetési módosításoknál a képviselőknek a költségvetési felelősségről szóló törvény értelmében jelezniük kell, hogy a kiadásnövekedést milyen bevételből kívánják finanszírozni, az átengedett módosítók többsége azonban fiktív bevételekkel teremt fedezetet – írja az Origo. A portál megjegyzi: hasonló gyakorlatot folytatotta Fidesz-KDNP egy évvel ezelőtt is, és februárban emiatt kellett a Nemzetgazdasági Minisztériumnak újraszámolnia a költségvetést, majd 250 milliárd forintos zárolást elrendelnie.

Az Origo számításai szerint egy százalékponttal rosszabb gazdasági teljesítmény közel százmilliárd forinttal ronthatja a költségvetési egyenleget, a gyenge árfolyam pedig további hiánynövekedést eredményezhet. Ezek a tényezők a költségvetésbe épített 300 milliárdos tartalék java részét felemésztik – írják. A munkaadók mellett a munkavállalók kompenzációja a nettóbér-csökkenés miatt az Origo szerint további 21 milliárd forintba kerülhet az államnak.

A 2012–es adócsomagba egy héttel ezelőtt megszavazott módosítások – így az evakulcs emelése, az áfa– és az szja szabályok szigorítása – mindössze néhány milliárd forint bevételt hozhatnak.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!