Kik váltják le Orbánt?

2011. november 03. 11:33

A Policy Agenda elemző intézet az új pártalapítási hullámot vizsgálta meg tanulmányában, amelyet a Népszabadság közölt.

2011. november 03. 11:33

Az új választási rendszer - amennyiben egyfordulós lesz, ahogy azt a Fidesz jelenleg javasolja - a nagypártoknak kedvez. A Policy Agenda szerint viszonylag nehéz lesz egy LMP-hez hasonló gyors politikai karriert egy most még látóhatáron sem lévő politikai erőnek bejárnia. Ennek ellenére egyre több civil szerveződés, vagy szakszervezeti mozgalom tevékenységéből látszik a politikai pártmezőbe való benyomulás szándéka.

Az elemzők szerint jelenleg csökken a jelenlegi kormánypártok előnye, ugyanakkor egyelőre inkább a bizonytalanok, pártot választani képtelenek tömegébe húzódnak a korábbi Fidesz-KDNP szavazók. Úgy vélik, három tömb versenyére kell felkészülnie a következő választásokon. Az egyik a jelenlegi kormánypártok alkotta politikai erő, a másik a szélsőjobboldali párt és a hozzá kapcsolódó szervezetek tömörülése, míg a harmadik egy most még képlékeny számú és formájú ellenzéki erőket tömörítő politikai erő, amely a baloldalon szerveződhet.

Egy jól működő ellenzéki összefogás ugyanakkor csak akkor lehet működőképes a Policy Agenda szerint, ha annak alkotóelemei valóban tudnak új választókat hozni, méghozzá úgy, hogy azok valójában nem a szövetségestől „elszívott” szavazók. A mostani civil kezdeményezések mögött nem látszik az, hogy az ezeket támogatók már ne lennének ott valamelyik ellenzéki párt mögött, mint potenciális szavazók. Egy többszereplős koalíció esetén könnyebb a meglévő ideológiai, szakmai ellentéteket áthidalni. Persze az ellenzék ettől még nem fog tudni feltétlenül több szavazót megszólítani, csak szilárdabb keretet adhatna egy összefogásnak - áll a Népszabadság által közölt elemzésben.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2011. november 04. 01:17
Hát erre aztán igazán nagyon könnyű válaszolni: SENKI! Természetesen nem hibátlan Orbán kormányzása, de még csak a közelében sincs senki a mai magyar politikai palettán! Ma nagyon úgy fest, hogy Orbán nagyjából addig marad miniszterelnök, ameddig csak akar... No persze kétharmada többé nem lesz, de 2014-től az már nem is kell...
peninsulavaldes
2011. november 03. 19:47
Hát, ha a most alakult társaságok közül bármelyik is váltópárt lesz, akkor bevonulok apácának!
HSL
2011. november 03. 18:14
20 éves tapasztalat: a mindenkori kormányt önmaga sikertelensége tudja leváltatni, ettől függ minden. A magyar demokrácia ókori görög szavazói mentalitást követ, nem valakire, valaki ellen voksol a jónép.
Ostorka
2011. november 03. 17:05
Szerencsénkre a qrcsány elrendezte a baloldal sorsát - magával rántva az MDF-et is - Viktor meg a jobboldalt, ezért olyan 20 évig nem is számíthatunk kormányváltásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!