Elzárhatják a hajléktalanokat

2011. november 14. 18:58

Százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással sújthatja a bíróság december 1-jétől azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg, mert az utcán élnek - döntött a parlament. A változtatást budapesti kerületi fideszes polgármesterek kezdeményezték.

2011. november 14. 18:58

A parlament hétfőn – 293 igen szavazattal, 61 ellenében – módosította a szabálysértési törvényt. Ennek értelmében százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással sújthatja a bíróság december 1-jétől azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg, mert az utcán élnek.  

A kormánypárti és a jobbikos képviselők igennel voksoltak, az MSZP és az LMP frakciójának tagjai, valamint a független képviselők - Pősze Lajos kivételével - nemmel. A változtatást tizenhárom fővárosi fideszes politikus - köztük Rogán Antal belvárosi, Papcsák Ferenc zuglói, Wintermantel Zsolt újpesti, Bácskai József ferencvárosi, Németh Szilárd csepeli, László Tamás XV., Kovács Péter XVI., Riz Levente XVII. és Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester, valamint a VIII. kerületet vezető, időközben a kormánypárti frakció hajléktalanügyi referensévé kinevezett Kocsis Máté - kezdeményezte júniusban.

Indoklásukban emlékeztettek arra, hogy az év eleje óta az önkormányzatok szabálysértéssé nyilváníthatják és pénzbüntetéssel szankcionálhatják a közterületek nem rendeltetésszerű használatát. Véleményük szerint azonban az utcán élők esetében ez a büntetés nehezen végrehajtható, így kevés a visszatartó ereje. Jobbikos politikusok javaslatára ugyanakkor a törvénybe az is bekerült, hogy a szankció nem alkalmazható, ha a városi önkormányzat a hajléktalanellátás feltételeit nem biztosítja.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. november 15. 11:42
Fantasztikus egy helyzet: előbb kilakoltatják őket, aztán meg megbüntetik őket, mert hajléktalanok lettek. Segélyezi az állam a kisebbséget, míg többség nem válik belőle, belátva, hogy nem tudja eltartani magát - segélyezni inkább a hajléktalanokat kéne, - az ő segélyezésük miatt a segélyezettek száma annyira nem szaporodna.
Julio Salazar
2011. november 15. 09:24
Csak gratulálni tudok annak a baromarcú fideszes képviselőnek aki ezt a javaslatot tette. Vajon a klimatizált Audin kívül járt már valaha utcán, gyalog, emberek között ?? Nem hiszem. Meg amúgy nagyon a munka világába sem szagolt bele . Talán méltó megélhetési körülményeket kellene teremteni a' helyett, hogy ami mozdítható és/vagy nem, mindent elloptak.
Laibach
2011. november 15. 00:41
Egy párszor leírtam már: Az alap probléma az volt korábban és most is az, hogy VIII.ker.ben voltak/vannak a hajléktalanszállók, - Vajdahunyad u., Dankó u., Dobozi u. stb. - Éjjelente a hajléktalanok egy része bemegy aludni - főleg télen -, majd reggel ki és java részük maradt a VIII.ker területén, este újra be. Ezzel egy örök körforgást és a VIII.ker-hez, Budapest belvárosi részéhez mint territoriumhoz való pavlovi reflex-el történő ragaszkodást hoztak/hoznak létre. A hajléktalan szállókat kell áthelyezni és a helyzet javulni fog. Sajnos ezt az alap problémát nem nagyon ismerték fel a döntéshozók.
Himalája
2011. november 14. 23:09
Hiába, gazember társadalom vagyunk, beleértve magamat is. Éppolyan koszosak és büdösek vagyunk ,mint azok a hajléktalanok. Nekünk a lelkünk koszos, büdös. Büntetni a hajléktalanságot a mocsok netovábbja. Süllyedhet egy társadalom ennél mélyebbre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!