Az államhoz kerül a gerinchálózat

2011. november 10. 17:22

Legalább százmilliárd forintot spórolhat a Magyar Villamos Műveknek Koszorús László a villamosenergia-törvényhez benyújtott módosító indítványa - írja a hvg.hu. Ennek nyomán az elektronikus kormányzati informatikai infrastruktúra működtetése már decemberben állami kézbe kerülhet, noha az átállás túl gyorsnak és aggályosnak bizonyulhat.

2011. november 10. 17:22

Legalább százmilliárd forintos megtakarítást eredményezhet Koszorús László, az Informatikai és távközlési albizottság elnökének javaslata a hvg.hu értesülései szerint. A fideszes politikus villamosenergia-törvényhez (vet) nyújtott be módosító indítványt, kezdeményezve az elektronikus kormányzati informatikai infrastruktúra átalakítását. Ennek nyomán a Nemzeti Távközlési Gerinchálózatot a jövőben a Magyar Telekom érdekeltségi körébe tartozó T-Systems helyett a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) működtetheti.

A hvg.hu úgy tudja, a T-Systems-szel kötött szerződés januárban lejár, így az átállásra már decemberben sor kerülhet. A portál megjegyzi, az üzlet elvesztése elsősorban presztízsveszteség a Telekomnak, anyagilag nem jelent nagy kiesést. A cikkben az olvasható, nem indokolt, hogy a tárca nemzetbiztonsági szempontokra is hivatkozik, hiszen ilyen jellegű problémák nem merültek fel.

A hvg.hu cikkében arról is beszámol, hogy a gerinchálózat ügye az elmúlt hónapokban komoly belharcokat eredményezett a kormányzatban. Megjegyzik, ennek vált áldozatává többek között Vasváriné Menyhárt Éva (NFM) hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár, Kratochwill Péter, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke, illetve Nyitrai Zsolt, az NFM infokommunikációs államtitkára.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Silcon
2011. november 11. 23:30
A képen látható oszlopon 2x3 fázis fut, azaz "kétrendszerű". Ezek a vezetékek az oszloptól elszigeteltek. A csúcsában egy vékonyabb vezető fut, mely fémesen kapcsolódik az oszlophoz, ez a villámvédő vezető. Tizenéve ezeket tömegével cserélték le OPGW-re (optical ground wire). Ez ugyanolyan huzalokból sodrott fémvezeték, csak a belsejében kialakított csövecskében üvegszál fut, általában 36 szál. A csövecskében a szál enyhén hullámosan fut, azaz hosszabb mint a fémvezető, mert eltérő a hőtágulása. Ha nem így lenne, melegben, amikor a vezeték megnyúlik, az üvegszálnak kellene megtartani, ami nyilván nem megy. (Vannak olyan oszloptípusok, amelyeknek két csúcsuk van és két villámvédő is fut rajtuk. Ezek általában szélesebb kivitelűek.) A fémvezetők se egyszerű szerkezetek, a belsejük acélsodrony, a külseje (akár több rétegben is) alumínium, úgy hívják, hogy ACAL. Az acél biztosítja a teherviselő képességét. Ami a lényeg: az MVM-nek már most is van ilyen optikai rendszere. A főelosztóhálózat 120kV-os vezetékeiben is sok helyen van ilyen, de többnyire nem az áramhálózati társaságok tulajdona, hanem hírközlési cégeké.
tarackos
2011. november 11. 09:15
Örülök, hogy már az MVM is mindenhez ért, biztosan sokkal színvonalasabb üzemletet egy áramszolgáltató mint egy informatikai szolgáltató. Reménykedjünk, hogy nem omlik össze. Hudöfákk ez a Koszorús?
balbako_
2011. november 10. 21:23
Nem lett volna szabad kiadni, de így is jó!
OrangeOrder
2011. november 10. 20:13
Nagyon jó hír, és profi stratégia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!