Sólyom: Az alkotmányos hozzáállás az új

2011. október 08. 16:32

Nem az alkotmány az új, hanem az alkotmányos hozzáállás, amellyel csökkentették az alkotmány tekintélyét - mondta Sólyom László egy budapesti konferencián szombaton.

2011. október 08. 16:32

Nem az alkotmány az új, hanem az alkotmányos hozzáállás, amellyel csökkentették az alkotmány tekintélyét - mondta Sólyom László volt köztársasági elnök a Történelemtanárok Egyletének országos konferenciáján szombaton. Az Alkotmány és történelem című rendezvényen a volt államfő, az Alkotmánybíróság egykori elnöke kiemelte: elfogadhatatlan, hogy az új alaptörvény nem számol teljes hatáskörű Alkotmánybírósággal. Hibának nevezte továbbá, hogy mivel „a szemmel látható hatalomkoncentrációt” veszélyeztetné a parlamentet feloszlatni tudó köztársasági elnök, az államfőnek ezt a jogát nem is foglalták bele az új alaptörvénybe.

Sólyom László ugyanakkor úgy látja: az alkotmány működőképes lehet, ha a parlamentáris rendszert működtetni tudja. Pozitívumként értékelte, hogy végül sikerült megvédeni az Alkotmánybíróság bizonyos jogait, amelyek segítségével a testületnek lehet „hatalma a kétharmados parlamenti többség felett”. Az alkotmánynak a civil szervezetek életében is jelen kell lennie - hangsúlyozta.

Az, hogy Magyarországon milyen lesz a politikai rendszer, „az az intézményrendszerben részt vevő emberek szerepfelfogásán múlik” - mondta, hozzátéve: a rendszerváltás utáni eddigi parlamentek elfogadták, hogy az alkotmány felettük áll. Hogy az új alaptörvényt kiteszik munkahelyeken, Sólyom László „hihetetlen dilettantizmusnak” nevezte, mert meglátása szerint ami igazán lényeges az alkotmányban, az nem tisztázott, „azt suta szertartások nem pótolhatják”.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. október 10. 11:09
Szidja Orbánékat a Sólyom, ámde a hídon nem mert átmenni - jobban fél ő a szlováktól, mint a magyar kormánytól.
Merlin
2011. október 09. 20:33
"...nem a „pénz” és az „intézmények” reformja, hanem az ember képzettségi, kulturális, erkölcsi-értékrendi színvonalának fejlesztése a tehetséggondozás, a minőség forradalma a vezetésirányításban, a közügyek intézésének szakszerűségében." Nemzeti Kört idéztem. Főleg az erkölcsi-értékrendi színvonal a lényeges szerintem, ami a fidesznél ismeretlen.
tarackos
2011. október 09. 10:08
Szomorú, hogy az alkotmánnyal kapcsolatos cikknél 20 komment van, Ferenccel kapcsolatban viszont több száz. Úgy tűnik a gyűlölködés népszerűbb mint az ezer éves alkotmányosság sorsa, pontosabban januártól már alaptörvényesség... Pedig figyelemre méltó ha egy nagy tekintélyű alkotmányjogász olyan jelzőket használ, mint "elfogadhatatlan" vagy "dilettáns". Úgy néz ki nem csak a gazdaságpolitikával és az oktatással kapcsolatosan alkalmazhatók ezek a minősítések, lassan már nagyítóval kell keresni mire nem...
Csigorin
2011. október 09. 00:24
az, aki szerint a magyar nep majd egymillio tagja altal parlamentbe juttatott part vmifele nemkivanatos szelsoseg, akinek ottlete kellemetlen, leirta jogait a magyar nep kepviseletere. Addig pedig egesz jo elnok volt, azutan egy szanalmas bab.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!