Matolcsy: 2014-ig kompenzálni kell az egykulcsost

2011. október 26. 09:20

2013 és 2014-ben is szükség lesz az egykulcsos szja-rendszerben a kompenzációra, de azt már nem az adórendszeren belül teszi meg a kormány - jelentette be Matolcsy György. Mint mondta, az átlagbér alatt keresők esetében az adójóváírást és a félszuperbruttót jövőre, a bruttó 202 ezer felett keresők esetében utóbbit 2013-ig vezetik ki.

2011. október 26. 09:20

Több olyan értékkel rendelkezik a költségvetés tervezete, amely a mai időkben bizony nagyon szép teljesítményt ígér - mondta Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter a jövő évi büdzséről szóló általános vita során erénynek nevezte, hogy már építhet a Széll Kálmán-tervben megfogalmazott reformlépések első eredményeire, illetve hogy a költségvetési tervezet feladatközpontú, és lehetővé teszi az államadósság további csökkentését.

Matolcsy György elmondta, mindent megtesznek, hogy tartsák a legfeljebb 4,2 százalékos inflációt és 2 százalék fölé vigyék a GDP-növekedést. Szerény, de pozitív bővülésre számítanak a fogyasztásnál, nagyobbra a beruházásnál. 1 százalékos foglalkoztatás-bővülésre számítanak, elsősorban az állami közfoglalkoztatás folytán.

A miniszter elmondta, öt nagy feladatot jelöltek ki a büdzsé tervezésekor. Az első a nyugdíj, amelyet mára két lábra állítottak, és „a hibásan bevezetett magán-nyugdíjpénztári rendszer miatt keletkezett lyukat betömtük”. Másfél lábra állítottuk az egészségügyi kasszát – mondta, hozzátéve, hogy azért kellett a járulékokat emelni, hogy zárt legyen a rendszer. A harmadik feladat, hogy befejezzék az egykulcsos szja-rendszerre való áttérést. Matolcsy bejelentette, hogy 2013 és 2014-ben is szükség lesz kompenzációra, de azt már nem az adórendszeren belül teszi meg a kormány. Mint mondta, jövőre az átlagbér alatt keresők esetében kivezetik az adójóváírást és a félszuperbruttót, a bruttó 202 ezer felett keresők esetében viszont utóbbit 2013-ig két lépésben vezetik ki.

A negyedik feladat Matolcsy szerint a közmunkaprogram, az ötödik, hogy a költségvetés bezárja a kiskapukat az adórendszerben.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kedves Robi
2011. október 26. 15:19
Nálunk az alkalmazottak 150-et kapnak kézhez, felőlem 300 is lehetne, mivel ez nekünk kb. 320-ban áll meg a dolog. De felhívtam rá a figyelmüket, hogy ezt ne velem beszéljék meg, hanem a segélyszóró állammal! Ha ez nem tetszik bátran keressenek ennél jobban fizető eladói állást!
tarackos
2011. október 26. 14:51
Hazudozhat, trükközhet a Jobbkéz, sem egyszerűbb sem egykulcsos nem lett az adórendszer. Hanem jól elkúrta az egészet!
Soma
2011. október 26. 14:14
Tilikov adószakértő úr javaslatai biztosan megfelelnek a D.K.-soknak!
P.A.
2011. október 26. 09:49
"Másfél lábra állítottuk az egészségügyi kasszát" Tényleg mondott ilyet? És ez mit jelent? Azt, hogy eddig 2 lábon állt, de mostmár csak másfél? Vagy eddig feküdt, most meg már áll? Dehát nem tettek semmi érdemit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!