Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

195 ezer rokkant állhat újra munkába

2011. október 12. 08:32

Megszűnne a rehabilitáltak csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatása és járulékmentességet élveznének az őket alkalmazó munkáltatók. A kormány mintegy 195 ezer embert segítene így vissza a hazai munkaerőpiacra.

2011. október 12. 08:32

A Nyugdíjbiztosítási Alaphoz tartozna az öregségi nyugdíj, maradna a hozzátartozói özvegyi és az árvasági ellátás is; az Egészségügyi Alaphoz kerülnének a nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjjárandóságok, így a rokkantnyugdíj, a rendszeres szociális járadék, és a rehabilitációs járadék - ezt tervezi a kormány az MTI birtokába került dokumentum szerint. A feljegyzésben az áll, hogy a módosítások célja a két alap átlátható finanszírozása a költségvetésen belül.

A változások kizárólag a rehabilitálhatók csoportját érintenék, körülbelül 220 ezer embert. Közülük jelenleg nagyjából 25 ezren részesülnek rehabilitációs járadékban - hozzávetőlegesen 72 ezer forintban -, a tervezet szerint 2014-ig. A feljegyzés alapján, ha az őket érintő felülvizsgálat arról rendelkezik majd, hogy az érintett rehabilitálható, munkát kell neki ajánlani. Ezt az újonnan megjelenő Rehabilitációs kártya segítené, amely révén a munkáltató teljes járulékmentességet élvezne a rehabilitált foglalkoztatásáig, illetve az adminisztrációs terhek alól is mentesülne. A csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatás megszűnne. A másik megoldás a START közmunka program közfoglalkoztatási rendszerén keresztül zajlana.

A szervezet eddig 110 olyan munkakört dolgozott ki, amely a rehabilitálhatók számára megfelelő munkalehetőséget biztosít. A felülvizsgálatokat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal végezné.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
saddlenode
2011. október 13. 07:26
ugyan már, ez olyan, mint a Széll Kálmán terv totál légből kapott keretszámai ("nyugdíjrendszer megtakarítások: 200 milliárd", munkanélkül stb. rendszer 100 milliárd, útdíj 100 milliárd stbstb), nem lesz ebből semmi. maradnak az adóemelések.
anticonstitutionelle
2011. október 12. 15:33
A kormány nem fog új munkahelyeket teremteni, mert csak a közszférában tud, ott meg inkább csökkenteni kell. A munkahelyeket a KKV-knak kell kreálni....
realista
2011. október 12. 13:35
Már megint eltévesztették a sorrendet. Egymillió új munkahellyel kampányolt a Fidesz, ebből eddig semmi nem lett. Pedig a legfontosabb lenne a munkahelyteremtés, a többi intézkedés mind csak ezután következhetne. Ez a kulcsa minden probléma megoldásának. Elmebeteg gondolat tömegeket olyan munkaerőpiacra zúdítani, ahol az egészséges, dolgozni akaró emberek - köztük rengeteg diplomás - sem találnak munkát!
honphibu
2011. október 12. 13:11
Legalább ebben jó példával jár elől a kormány, ők már túlnyomórészt csak szellemi fogyatékosokat alkalmaznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!