WL: Megkörnyékezte a Fidesz az SZDSZ-t?

2011. szeptember 22. 09:26

A 2006–2008-as MSZP–SZDSZ-koalíció szakítást megelőző időszakának politikai mozgásairól szólnak a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott diplomáciai táviratok.

2011. szeptember 22. 09:26

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott diplomáciai táviratok szerint 2007-ben a Fidesz állítólag megkörnyékezte az SZDSZ-t. Az egyik, 2007 októberében kelt távirat szerint Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető jelezte az amerikai követségnek, hogy pártja kapcsolatban állt a liberálisokkal egy lehetséges koalíciót illetően. Ezt az információt azonban egyik párt sem erősítette meg a Népszabadságnak.

Egy másik távirat, amely Kóka János és April Foley nagykövet találkozójáról készült, megerősíti, hogy Kóka pesszimista volt az MSZP-SZDSZ koalíció jövőjét illetően, de belátta, hogy nincs sok alternatívája az SZDSZ-nek, „mivel nem látnak felelős partnert a jobboldalon”. A távirat szerint ugyanakkor az SZDSZ vezetői egyetértenek abban, hogy lehetséges együttműködni a Fidesz reformpárti konzervatívjaival, de Orbánnal nem. Kóka szerint ugyanis a reformokat illetően természetesebb szövetségesük a Fidesz, mint az MSZP, de „felelősséget érez a koalíció fenntartása iránt”.

Miután az SZDSZ 2008 tavaszán kilépett a koalícióból, és Fodor Gábor lett a pártelnök, a liberálisok több irányban kezdtek puhatolózni. A táviratok is bizonyítják, hogy tárgyalások kezdődtek egy új MSZP–SZDSZ-koalíció lehetőségéről. De ekkoriban vetődött fel Fodor által az előre hozott választás illetve a „szakértői kormány”, és már hivatalosan is egyeztettek a Fidesszel. Ekkor üzente meg Orbán, hogy támogatná, de legalábbis eltűrné Surányi Györgyöt egy szakértői kormány élén. A szocialistáknak maradt a kisebbségi kormányzás, amelyhez - több táviratban szerepel - szavazatokat vásároltak. Egy 2008. áprilisi távirat szerint a koalíció felbomlásakor Orbán arról beszélt külföldi diplomaták előtt, hogy Magyarország válsághelyzete többé nem oldható meg Gyurcsány leváltásával. Egy másik, 2008. áprilisi távirat szerint Orbán Viktor már ekkor biztos volt, hogy átveszi a hatalmat.

A Népszabadság megkeresésére Navracsics Tibor sajtófőnöke azt nyilatkozta: a Fidesz-frakció az előrehozott választások megszavazása érdekében a parlamentben szeretett volna az SZDSZ-szel együttműködni Fodor Gábor elnöksége alatt. Törvényhozási együttműködésről van tehát szó, kormánykoalíció lehetősége egyáltalán nem merült fel Navracsics Tibor frakcióvezetősége alatt - közölték.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
picur3ka
2011. szeptember 22. 12:36
Ennyi ebben az ujsag, meg a botrany: "A szocialistáknak maradt a kisebbségi kormányzás, amelyhez - több táviratban szerepel - szavazatokat vásároltak."
liberálzöld.
2011. szeptember 22. 12:13
"Megkörnyékezte a Fidesz az SZDSZ-t?" Persze, hogy meg. Nyílt titok volt. Orbán az ördöggel is cimborált volna, csak hogy hatalomhoz jusson. Bokrost is elfogadta volna a szakértői kormány fő pénzügyérének (szerintem nem is volt rossz ötlet). De nem jött össze a dolog, így Orbán kénytelen volt még pár évet várni, hogy megkapja a spájz kulcsát...
Panzergeneral
2011. szeptember 22. 11:37
Szóval az elefánt az egértől kért segítséget - ezt még el is hiszik???
3M..
2011. szeptember 22. 11:34
Összenő, ami összetartozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!