Kilencmilliárdos felszólítás Pécsnek

2011. szeptember 20. 16:36

A kamatokkal együtt 9 milliárd forint lehet az ára a 2009-es pécsi vízműfoglalásnak, miután a kártérítés mértékét megállapítani hivatott Compass Lexecon ekkora kártérítést ítélt meg a Pécsről kihajított Suez Envinorement részére - írja a hvg.hu. A pécsi önkormányzat inkább a pert választja.

2011. szeptember 20. 16:36

Harminc napon belül mintegy kilencmilliárd forintot kellene fizetnie a pécsi önkormányzatnak a Suez Envinorement részére, ha el szeretnék kerülni a pécsi vízműháború folytatását a Bécsi Választott Bíróság előtt, miután a kártérítés összegét megállapítani hivatott cég, a brazil Compass Lexecon szakvéleménye nyomán ekkora összegről küld a francia multi fizetési értesítést korábbi üzlettársának. A pécsi önkormányzat inkább a pert választja.

A Suez az 1995-ben Páva Zsolt akkori és mostani polgármesterrel kötött szindikátusi szerződés értelmében várja az abban szereplő összeget Pécs városától. Amennyiben az nem érkezik meg, úgy a Suez is a bírósági utat választja - olvasható a hvg.hu-n.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2011. szeptember 21. 09:43
"...eltúlzott 1 milliárd Ft-on felüli pénzt vett ki, ami a befektetésének több mint háromszorosa..." Ehhez bizony talicska kell.
dönci4
2011. szeptember 21. 09:39
Kirúgták a franciákat, akik kitalicskázták a pénzt? És most mennyivel olcsóbb a víz? Ha jól tudom néhány forinttal, de biztos akad pécsi akinek erről pontosabb adatai vannak. Most akkor kik, és hova talicskáznak?
liberálzöld.
2011. szeptember 21. 09:32
Nyugi, az állam jótáll a pécsi önkormányzatért. Legalábbis ebben a ciklusban. Ugyanis Pécs volt a - mára már elfeledett - "rúgjuk ki a multit" politikai-gazdasági iráynvonal mintaprojektje. Úgy hogy szerintem az kormány - ha korrekt - kifizeti a főpróba költségeit!
enes
2011. szeptember 21. 09:16
DRKZ vímű tanulmányozási körúton volt Franciaországban'94 előtt; írta az akkori Dunántúli Napló. A Szuez ezt nyilván "alkotmányos költségként" számolta el. DRKZ nem azonos DRPZS. Megvették a részüket kb. egy párizsi családi ház áráért. Eladtak az építséi üzemrészt, ez kb. fedezte a "beruházásukat". Innen már dombon a tanya. "...eltúlzott 1 milliárd Ft-on felüli pénzt vett ki, ami a befektetésének több mint háromszorosa. Mindenkinek ilyen "befektetést" kívánok. Egyszer befektetek egy egységet, évente(!) kiveszek 3-at. http://www.bama.hu/index.php?apps=cikk&cikk=141554 A Dunántúli Napló alapján ( részletek ) Az adatok a Társaság működésének erőteljes dinamizmusát és eredményességét tükrözik, amelyből a Suez osztalék és menedzsment díj formájában a befektetéséhez és tényleges hozzáadott értékéhez viszonyítva hatalmas, mondhatni eltúlzott 1 milliárd Ft-on felüli pénzt vett ki, ami a befektetésének több mint háromszorosa. Úgy látjuk, hogy a Vízmű vezetés a Suez érdekeit képviseli és támogatja.” „2007 vonatkozásában újból nagyon magas, 85 %-os osztalék javaslattal állt elő a Suez, amit a Felügyelő Bizottság nem támogat. A döntésnél fontos mérlegelési szempont a rövid- és hosszú távú érdekek, szempontok ütköztetése, egyensúlyának megtalálása. A rövid távú pénzügyi cél nem élvezhet előnyt Pécs város vízszolgáltatási felelősségével szemben.” Ugyanakkor a cégkivonat részvényesek adatai 1/3. sorszáma alatt Poole Estates Limited Gjsz.:BC1030650 Tortola, Brit Virgin-szigetek PO BOKSZ 3174, Road Town szerepel, ami külön magyarázatra szorul.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!