Index: A bíróságok szintjére emelnék az ügyészséget

2011. szeptember 09. 19:47

Az Index birtokába került tervezet szerint a bíróságok szintjére emelné az ügyészséget a vádhatóságról szóló sarkalatos törvény tervezete. A legfőbb ügyész a Kúria elnökévével azonos beosztású közjogi méltósággá válhat.

2011. szeptember 09. 19:47

Független, csak a törvénynek alárendelt önálló alkotmányos szervezetként definiálja az ügyészséget az Index birtokába jutott, az ügyészségről szóló sarkalatos törvény tervezete. A javaslatot az Index szerint az ügyészség szakemberei készítették.

A sarkalatos törvénnyel párhuzamosan elkészített, az ügyészek jogállásáról és életpályájáról szóló törvénytervezet kiemelten védett vezetőnek minősíti a legfőbb ügyészt, aki így a Kúria (jelenleg még Legfelsőbb Bíróság) öt közjogi méltóság közé sorolt elnökével azonos beosztásúnak minősülne. A legfőbb ügyész továbbra is a bírói igazgatási csúcsszerv, Országos Igazságszolgáltatási Tanács (illetve a helyébe lépő Országos Bírói Hivatal) tagja maradna, ugyanakkor a Kúria teljes ülésein is részt vehetne. A tervezet - a büntetőeljárási törvénnyel szemben - nemcsak a kiemelt, hanem minden büntetőügyben lehetővé tenné, hogy a legfőbb ügyész döntsön a vádemelés helyéről.

A javaslat emellett jelentősen megemelné az ügyészek alapilletményére vonatkozó, a szolgálati időt díjazó szorzókat. Jelenleg a bírák és az ügyészek alapilletménye egységesen bruttó 356 ezer forint, ami az évek múlásával 14 fokozatban az 1,75-szörösére nő. Az ügyészi életpályáról szóló tervezet melléklete szerint ugyanakkor az első szorzó másfélszeres lenne, a 14. pedig 2,25-szörös, azaz a tervezet jelentős bérfejlesztést ígér - írja az Index, mely megjegyzi: ha a bíróságokról szóló készülő törvény nem tartalmaz hasonló mértékű illetménynövekedést, komoly bérfeszültség alakulhat ki.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lincoln ábrahám
2011. szeptember 10. 18:28
Nyugodtan alszom, mióta a magyar ügyészség elutasította a svédek megkeresését Gripen ügyben. Az a szervezet, amelyik ennyire feltétel nélkül megbízik népünk és vezéreink tiszta kezében, s a virágokat is szereti, rossz emberekből nem állhat...
tmonk
2011. szeptember 10. 10:58
pengo, picurka! Mi szégyenkezünk helyetettek!
HSL
2011. szeptember 10. 10:36
Most már csak a Kedves Vezért szent akaratát kéne a törvények fölé emelni. Ne aprózzuk el.
Kedves Robi
2011. szeptember 10. 09:30
Tehát teljesen lezüllesztik? A bíróságokat kéne inkább rendbe tenni. Pl. végre el kéne hajtani a sok, még népi ülnöknek is képzetlen, libáért vett szegedi diplomás, vér korrupt bírónőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!