Az európai bankfelügyelethez fordul az MSZP

2011. augusztus 24. 15:40

Az MSZP felkérte a nemzetközi bankfelügyeletet a magyarországi és az európai bankok hitelezési gyakorlatának összehasonlítására. Mesterházy Attila szerint ez lehet a szükséges jogszabály-módosítások alapköve.

2011. augusztus 24. 15:40

A magyarországi bankok hitelezési gyakorlatának vizsgálatát kéri az MSZP az európai bankfelügyelettől. A vizsgálat során a nemzetközi bankfelügyelet más európai országokhoz hasonlítja majd a Magyarországon alkalmazott rendszert. Mesterházy Attila pártelnök szerint az eredmény kiindulópontot adhat majd a szükséges jogszabály-módosításokhoz.

A pártelnök szerdán elmondta: még szerdán benyújtják a parlamentnek azt a kilencpontos javaslatcsomagot, amelyet az MSZP a devizahitelesek megsegítésére dolgozott ki. Mesterházy Attila bírálta az árfolyamgátra vonatkozó szabályozást is: szerinte a 180 forinton rögzített frankárfolyam, illetve az a tény, hogy három év elteltével is legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet a törlesztőrészlet, rendkívüli módon meghosszabbíthatja a futamidőt.

Simon Gábor, a fogyasztóvédelmi bizottság szocialista elnöke azt közölte: összehívja a testület rendkívüli ülését, és paritásos eseti bizottság létrehozását kezdeményezi, amely a devizahiteleseket érintő ügyeket kíséri majd figyelemmel.

Frissítés:

Szerdán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is levélben fordult Andrea Enriahoz, az Európai Bankfelügyelet vezetőjéhez a magyar pénzügyi rendszerben a devizahitelezés nyomán kialakult nehéz helyzet miatt. A miniszter hangsúlyozta: a gazdasági válság negatív hatásai és a svájci frank erősödése következtében a devizahitelezés magas aránya súlyos problémákat okozott a háztartásoknak Magyarországon.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2011. augusztus 25. 13:44
"Az európai bankfelügyelethez fordul az MSZP" Hogy hogy a mocskos 12 évük alatt, ez egyszer sem jutott eszükbe?
gyumadar
2011. augusztus 25. 10:53
Drága maszop ! A szarházy most ajvékol , mit csinált 2003-ban amikor megindult a svájci frankos lakáshitelezés ? Akkor összepusmogott a gyurcsányival és dörzsölte a kezét ?
liberálzöld.
2011. augusztus 25. 09:31
Remek ötlet. Bár kissé megkésett. 8-10 évvel korábban kellet volna....
drieno
2011. augusztus 24. 16:08
magasabb kamatra és keményebb feltételekkel kapunk hitelt, ha egyáltalán ehhez nem kell kutatóintézet , barmok, csak internet kapcsolat, meg legalább egy idegen nyelv ismerete, na meg ismerni kell a számokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!