Eltemették Bécsben Habsburg Ottót

2011. július 17. 12:15

A Habsburgok hagyományos temetkezési helyére, a bécsi Kapucinusok templomának kriptájába temették el a július 4-én elhunyt Habsburg Ottót. A Stephansdomban tartott gyászmisére mintegy ezer gyászoló látogatott el. A ceremónián magyar részről Semjén Zsolt vett részt.

2011. július 17. 12:15
A július 4-én, Németországban elhunyt politikust, egykori trónörököst a bécsi Kapucinusok templomának kriptájában temették el. Előzőleg a Szent István székesegyházban (Stephansdom) mondtak gyászmisét az elhunytért mintegy ezer gyászoló, köztük európai uralkodóházak tagjai jelenlétében. Részt vettek a gyászmisén osztrák és külföldi politikusok is, köztük Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes.
 
A gyászmise végén megszólalt a Stephansdom legnagyobb harangja, a 21 tonnás Pummerin, amelynek hangját csak kivételes alkalmakkor és nagy egyházi ünnepeken hallhatják a bécsiek. A család fekete-sárga sávos, címeres zászlójával letakart koporsót ezután ünnepélyes menetben vitték Bécs történelmi belvárosán át a dómtól a Kapucinus templomig. Több száz díszruhás, illetve történelmi egyenruhát viselő taggal képviseltették magukat lovagrendek és az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkezett hagyományőrző egyesületek.
 
Ahogy 1989-ben Habsburg Ottó anyja, Zita királyné temetésekor, ezúttal is a gyászszertartások része volt az úgynevezett „kopogtatási ceremónia”. Először az elhunyt egykori trónörökösi címeit, majd politikai tisztségeit sorolták fel, s a szerzetesek mindkétszer azt felelték belülről: „nem ismerjük őt”. Csak a harmadik kopogtatás után nyitották ki a kaput, amikor a „Ki kér bebocsátást?” kérdésre azt a választ kapták: „Ottó, egy halandó, bűnös ember”.
 
Habsburg Ottó koporsójával együtt Ausztriába szállították és szintén a kapucinusok kriptájában helyezték örök nyugalomra tavaly elhunyt felesége, Regina földi maradványait is. A kripta a XVII. század óta a Habsburgok fő temetkezési helye.
 
Az utolsó magyar király, IV. Károly legidősebb fia 98 évesen hunyt el a németországi Pöckingben. Habsburg Ottó szívét kívánsága szerint külön urnában, a Pannonhalmai Bencés Főapátságban helyezik végső nyugalomra.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
novák béla
2012. február 20. 21:50
Kedves tajtajacsak! Én szívesen elolvasnám azt a passzust a Wekerle emlékiratokból, amiből kiderül, hogy " IV. Károlynak köszönhetjük - egyrészről - Trianont. El kell olvasni Wekerle Sándor emlékiratait és akkor tudnád, hogy a pap mekkora féreg volt." Tehát elolvasnám szívesen - de mit pontosan?(kiadó, évszám, mű címe, szerző,stb könyvészeti adatokat megkaphatnám?) legegyszerűbb, ha a [email protected] címre küldi, erre az oldalra nem biztos, hogy visszatalálok ...:(( Őszintén érdekel... Üdvözlettel novák béla
drieno
2011. július 18. 07:23
a család történelmi szerepe olyan, amilyen Ottó viszont elég rendesen megtanult magyarul, és nem követett el különösebb szemétséget ellenünk RIP
villogókékfog
2011. július 18. 01:40
Nyugodjon békében! De nekem azért egy bocsánat kérés jól esett volna a Habsburg-ház Magyarországra néző múltját illetően. Igen tudom, ő nem tehet róla, kedves bácsika volt, de attól még az ő öröksége, ő vitte volna tovább királyságot. Például Wojtytila pápa bocsánatot kért a katolikus egyház szent intézménye nem túl barátságos eljárásai miatt, pedig nem tehetett róla.
tevevanegypupu
2011. július 17. 22:37
Mar eltemettek a szivet Pannonhalman. Otto nem tehet arrol milyenek voltak az osei, arrol sem, hogy milyen volt az apja. A Habsburgok osztrak csaszarok voltak es csak aztan jott a tobbi..es megbocsajtani azt amit evszazadok alatt Magyarorszag ellen vetettek nem lehet. Ottot senki nem azert kedvelte vagy tisztelte mert Habsburg volt, hanem mert olyan volt amilyen: kedves anekdotazo oregur. Hogy milyen lett volna, ha a dinasztia tovabb uralkodik azt nem tudhatjuk..Igy csak annyit lehet rola tudni, hogy kedvelte a magyarokat, szerette magyar bences tanarait es jol erezte magat Magyarorszagon. Nyugodjon bekeben a szive Pannonhalman.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!