Az öregségi nyugdíjkorhatár előtt is lesz kiút a rendőröknek

2011. július 14. 11:47

Mégsem kellene az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig dolgozniuk a rendőröknek. Hatvanéves korukban, 30 év szolgálati viszony után rendelkezési állományba kerülhetnének, s csak katasztrófahelyzet vagy rendkívüli állapot esetén mozgósítanák őket - írja a Pénzcentrum.hu a birtokába került életpályamodell-tervezet alapján.

2011. július 14. 11:47

A Pénzcentrum birtokába került életpályamodell-tervezet szerint tartalékállományba kerülnének azok a rendvédelmi dolgozók, akik nekik fel nem róható okból alkalmatlanná válnak a hivatásos szolgálatra, akik a felmentési idejüket töltik, illetve akik számára előreláthatólag nem tudnak megfelelő szolgálati beosztást felajánlani a szervek. Azoknak is továbblépési lehetőséget jelentene a tartalékállomány, akik önszántukból úgy döntenek, hogy le kívánnak lépni a hivatásos életpályáról. Tartalékállományba kerülnének továbbá azok, akik legalább 25 év hivatásos szolgálati idővel rendelkeznek, és egészségi állapotuk miatt könnyített szolgálatban sem tudnak munkát végezni rendvédelmi szerveknél.

„Lehetővé kell tenni, hogy a 25 év hivatásos szolgálattal rendelkező, 52. életévét már betöltött hivatásos állományú - ha ezt a szolgálat, munkakör sajátosságai lehetővé teszik - a beosztásában, vagy erre kijelölt munkakörökben könnyített feltételekkel láthassa el a munkáját” - olvasható a tervezetben. A könnyített szolgálatot ellátók legalább 30 év hivatásos szolgálat esetén a 60. életévük betöltésekor kérhetik, hogy nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezzék őket. A hivatásos állomány felső korhatára a jövőben meg fog egyezni a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjkorhatárral és a nyugdíjmegállapítás rendjére is a társadalombiztosítási nyugdíjra vonatkozó szabályok lesznek érvényesek.

Az öregségi korhatár előtti szolgálati nyugdíjak jövő év január 1-től szolgálati járandósággá változnak át, ezzel együtt az érintettek elveszítik nyugdíjas státuszukat. E személyi kör választhat majd: ismét felveszi az egyenruhát, vagy személyi jövedelemadót kell fizetnie a járandósága után.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gumimaci
2011. július 14. 15:53
Az átkosban (Kádár rendszer) 55 éves korukban (az egészségügyi problémák előtt) mentek el a rendőrök nyugdíjba. Előbb senki sem akart elmenni, mert jó volt a fizu és más volt a légkör. Ha egy cigánynak lenyomtak egy kokit vagy egy sallert, kaptak egy pirospontot. Most a rendőrök éhbérért kapnak és meggondolják, mikor intézkedjenek, mert hamar a katonai ügyészségen találják magukat. A kidolgozott tervezetnek van egy nagy hibája –az, hogy rossz, mert a létszámmal nem lehet gazdálkodni. Ugyanis 52-65 év között nagy a játéktér, ezért nem lehet tervezni előre. Ebben a 13 évben beleshet az állomány 20-30% is. Mi van akkor, ha mindenki egészséges és nem akar nyugdíjba menni 65 éves koráig. A rendőrségi szakközépben végzetekkel mindig emelik az állománytábla létszámát? Mi van akkor, ha ebben a korosztályban a vártnál többen lesznek betegek vagy nyomorékok. Egyik évben 1000 rendőrtanoncot vesznek fel, a másik évben 5000-et? Hogy tervezik be, hogy hány rendőr lesz rákos beteg 2019-ben- 100 ?, vagy 900? Hogy tervezik be, hogy 52 éves korában mennyi rendőr fárad el : 100, vagy 900? Ha kevesebben fáradnak el a tervezettnél, és kell a hely, szólnak egy 52 évesnek: fáradj már el, mert kell a hely a kopaszoknak Az eddig működő rendszer azért volt tervezhető, mert 50 fölöttiektől megszabadulván a BM-nek nem kellett egészségügyi gondokkal küszködő állományt számításba venni.
Rücsök
2011. július 14. 13:37
"Mindenki tudja, hogy fanatikus hülyék csakis az mszp-ben vannak ..." Te nagyon vicces gyerek van, írj még ilyen jókat!!
Narancsliget
2011. július 14. 12:27
Na, ezért kellett tüntetni? Itt van megkaptátok, ami kijár. hol voltatok 2006-ban, amikor ártatlan magyar emberek szemét lőtték ki? He? akkor egy tüntető rendőr nem volt! Az összes rendőr egy sunnyogó faszverő, nem csinálnak semmit az ég egy világon. Mi meg tömjük őket az adóforintjainkból. ahelyett hogy jól seggbe rúgnánk őket. Most végre dolgozniuk is kell, nem csak a hupákolás megy majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!