Adóztatás és kivonások a nyugdíjrendszerben?

2011. július 01. 15:25

Az Atv hozzájutott egy dokumentumhoz,a mely állítólag a szociális politikáért felelős államtitkárság előterjesztése egyes nyugdíjtípusok kivezetésére és a nyugdíjak megadóztatására.

2011. július 01. 15:25

Az Atv birtokába jutott egy előterjesztés, mely alapján a kormány a jövőben bevezetné a nyugdíjak adóztatását, az előrehozott öregségi nyugdíjakat és a szolgálati nyugdíjakat. A dokumentum állítólag a szociális politikáért felelős államtitkárság javaslata, mely nem tekinthető a kormány hivatalos álláspontjának. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma péntek délre ígért további tájékoztatást, de egyelőre nincs fejlemény az ügyben.

Az előrehozott öregségi nyugdíj kivezetésével a büdzsé 2012-ben 6,7 milliárd forintot, a következő évben pedig 21,8 milliárd forintot takarítana meg. Ez az intézkedés mintegy 200.000 embert érintene. A bányásznyugdíj eltörlése 3000 embert érintene és következő két évben fél, illetve egy milliárd forint megtakarítást jelentene. A művészek kedvezményes nyugdíjait ugyanakkor a dokumentum alapján nem vonná meg az állam. Fontos megtakarítási tétel a szolgálati nyugdíj, melynek megvonása 42-43 ezer embert érintene. Ez a költségvetés számára jövőre 14, a következő évben pedig 16,2 milliárd forintot jelenthet.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Göbbels
2011. július 03. 19:16
Miért nem egészségi állapot alapján jár a nyugdíj?? Mindig a nyugatról, meg az USA-ról példálóznak az életkorban, de melyik magyar 60 éves dolgozó (NEM POLITIKUS!!!!) egészségesebb egy 70 éves ottaninál? Ez miért nem jut egyik oldalnak sem az eszébe? Mert mindig rájuk (POLITIKUSOKRA) dolgoztunk, ők pedig az ország kegyelmes gondjainak megoldásánál még át sem izzadták elegáns ruhájukat!
Öreg
2011. július 02. 17:54
Realista ! Amit valóságnak tartasz, az valótlan. Gyurcsány nem keres 1 millióval többet az adócsökkenés miatt, mert a vállalkozási eredményt nem SZJA, hanem osztalékadó terheli, ami eddig is egykulcsos volt. /Nem Gyurcsányt védem, a fene enné meg, de a tények..../ A kétkulcsos SZJA legalább annyira igazságtalan volt, mint bármilyen más adó. Azért hagytam abba nyugdíjasként a munkát /nem korkedvezményesként, hanem 65 évesen/ mert az alacsony sávot felélte a nyugdíj és a keresetemre 38 % SZJA-t kellett fizessek és a szocik akkor terhelték le a nyugdíjasok bérét további járulékokkal és 100 Ft-ból még 40 Ft sem maradt meg, sőt a cég további 32 %-ot fizetett a TB-nek. Érdekes, a balos megmondók akkor hallgattak!
realista
2011. július 01. 21:27
Az Orbán kormány tavalyi legfontosabb lépése az volt, hogy az uralkodó "elit" anyagi biztonságát növelje (Szja 32%->16%), így pl. Gyurcsány havonta több, mint 1 millióval többet tehet zsebre, hasonlóan a többi volt, és jelenlegi vezetőkhöz. Ehhez ideológiát is gyártottak a fogyasztás növekedéséről. Ez persze nem jött be, de ahelyett, hogy: bocs, tévedtünk - vissza az egész, az okozott hiányt másokkal akarják megfizettetni. De ez nem veri ki a biztosítékot a narancsmámortól elvakult tömegeknél - mert "amit a kormány tesz, az csak jó lehet!" - sorra fikázzák a Vezér által áldozatra kiszemelt csoportokat (a sárga irigység nagy úr - lásd: dögöljön meg a szomszéd tehene is). Persze amit így megspórolnak, csak bagó az elherdált pénzhez képest, ezért mindig újabb ötletek jönnek. Így aztán a most kárörvendők, amikor rájuk kerül a sor, csodálkoznak, hogy majd ugyanúgy lesz@rják őket is.
Öreg
2011. július 01. 20:13
Az ATV megint feltalálta a fedőre a fület! A nyugdij korhatárelőtt nyugdijbamentek pénzei ezután nem nyugdíjként lesznek kifizetve és igy adókötelessé válnak. A valódi nyugdijasokat ez nem érinti. A rendvédelmiek ezt - sem- akarják tudomásul venni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!