Kötelező bérkompenzáció 300 ezer alatt

2011. június 20. 14:56

A kormány rendeletben állapítja meg, hogy a bruttó 300 ezer forint alatti munkabéreket mennyivel kell emelniük a munkaadóknak, hogy azok nettó értéke ne csökkenjen 2012–2013-ban.

2011. június 20. 14:56

A kívánt mértéket be nem tartó cég két évig nem indulhat közbeszerzésen és nem kaphat állami támogatást. Rogán elmondta, hogy az a cég, amely nem akar indulni közbeszerzésen, és nem tart igényt támogatásra, figyelmen kívül hagyhatja a törvényt. A bérkompenzáció betartását úgy ellenőrzi a munkaügyi hatóság, hogy megállapító határozatot hoz akkor, ha a munkavállalók kétharmada nem kapta meg a rendeletben előírt bért.

Az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal és négy fideszes párttársa, valamint egy KDNP-s képviselő nyújtotta be a parlamentnek, és a kormánypártok támogatásával általános vitára alkalmasnak minősítette azt a gazdasági bizottság hétfőn. Rogán a munkaadók felmérésére hivatkozott: 40-45 milliárd forintba kerül nekik a bérkompenzáció, ugyanakkor a nyereségadó és az adminisztráció csökkentésével ettől több pénz marad náluk.

Volner János (Jobbik) bizottsági alelnök a piaci logikával ellentétesnek nevezte a törvényjavaslatot, mivel nem biztos, hogy a cégek kitermelik a kompenzáció fedezetét.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
már foglalt
2011. június 21. 10:41
szánalmas...
huttinger
2011. június 21. 06:06
És még a versenyképesség növeléséről beszélnek.....ez gyakorlatilag a piaci folyamatokba való beavatkozás. Most képzeljük csak el mi lenne itt ami például megtörtént japánban a válság kellős közepén. Ha jól emlékszem a Toyotánál 10%-al csökkentették a béreket, hogy a visszaeső forgalom miatt ne legyenek elbocsátások. Tehát akkor a Toyota ki lett vona zárva a közbeszezésból. Egy igazi kókler kormányra tettünk szert. Én azt látom, hogy a fidesz kormányzat mögül eltüntek a szakértők. Vagy már szólni se mernek, hogy hé főnök! Barom vagy!
Gombóc XVI. Artúr
2011. június 21. 00:27
Azt gondoltam a szocializmus ideje elmúlt és nem a párt, (bocsánat az állam) mondja meg, mit tegyen a piac...
rogananti
2011. június 20. 16:45
Belső információ: Most mérlegeli a kormány, hogy a keveset kereső alkalmazottak beköltözhessenek a luxusprofitot termelő vállalkozásvezetők lakásaiba, ha gyereket vállalnak. Leválasztással és államosítással gondolják ezt megoldani. Illetve felmerült még, hogy a szegény munkás emberek gyerekeit, akiket kizsákmányol a zextraprofitot termelő gaz mútinacionliss cég, azokat előnyben részesítik a felvételikor a felsőokatatási intézetekbe. Gazdag családok gyerekeit pedig eltanácsolák. Akinek van esze még most elmenekül ebből az országból. Kötelező béremelés, dilettáns, semirekellő, vállalkozni soha nem próbáló populista férgek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!