Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Jó a magyar-román viszony

2011. június 01. 17:35

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint történelmileg a legjobb állapotban van a magyar–román kapcsolatrendszer, és a két ország elkötelezett ennek megőrzése mellett.

2011. június 01. 17:35

Németh Zsolt szerdán megbeszélést folytatott Bogdan Aurescu román külügyi államtitkárral, aki arról biztosította, hogy a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport eddig is „sikertörténet” volt, és Bukarest elkötelezett amellett, hogy az új minőségű magyar–román kapcsolatrendszer sikertörténete legyen a jövőben is. A magyar külügyi államtitkár elmondta, egyetértettek abban, hogy történelmileg a legjobb állapotban van a magyar–román kapcsolatrendszer, „ezt százéves időtávban is nyugodtan állíthatjuk”. Hozzátette: ebben a szövegkörnyezetben értelmezhetők a felmerülő viták és nézetkülönbségek, „élő kapcsolatrendszerről van szó” - mondta.

A magyar külügyi államtitkár elmondta azt is, hogy a román államtitkárral egyetértettek: a tábla elhelyezése nincs összhangban a magyar–román megállapodással. Azt mondta, hogy a helyzet rendezéséért a román kormány intézkedik, a bukaresti kultuszminisztérium már világossá tette álláspontját.

Mint ismert, múlt hétfőn jelent meg a tavaly restaurált Mátyás-szoborcsoport előtt egy olyan bronztábla, amely a magyarok számára sértő, és ezért vitatott idézetet tartalmaz Nicolae Iorga román történésztől. Az idézet a következő: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TroppauerH
2011. június 02. 20:43
Ez a Németh Zsolt mindig is kapitális marhaságokat beszélő pasas volt. De most rátett még egy nagy lapáttal. Hol él ez? Ja a jólétben! Apád forog a sírjában!
magnamater
2011. június 02. 09:34
Olyan jó a viszony, mint drága anyósommal volt: ő megsértett, én meg bocsánatot kértem.
Julio Salazar
2011. június 02. 09:01
Zsolti Bá' ! A magyar - oláh viszony akkor volt történelmileg a legjobb amikor a havasalföldi vajda hűbérese volt Mátyás királynak. Mert, hogy román mint olyan csak 1886 óta létezik ! Addig bizony ezek az oláhok voltak.
Nagytestver
2011. június 02. 08:41
"Jó a magyar-román viszony." Persze. Meg a kutya-macska viszony is jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!