Horn: Biztosan megbukik a kormány 2014-ben

2011. június 02. 17:09

Egykori SZDSZ-es politikusok részvételével tartott konferenciát csütörtökön a Republikon Intézet. A rendezvényen Horn Gábor, Hodosán Róza, Kákosy Csaba és Gavra Gábor liberális szemszögből értékelte az Orbán-kormány első évét. Bírálatok mellett néhány pozitívumot is megemlítettek, a Fidesz-KDNP esélyét a következő választásokon eltérően ítélték meg.

2011. június 02. 17:09

Forradalom után? - Kormányértékelés liberális szemszögből címmel tartott konferenciát a Republikon Intézet, melyen több egykori SZDSZ-es politikus is felszólalt. Horn Gábor, az SZDSZ korábbi kampányfőnöke szerint rossz az új alkotmány, rossz a médiatörvény, de ezzel együtt lehet élni. Az oktatási rendszer átalakítását azonban tragikusnak nevezte. Hodosán Róza volt SZDSZ-es parlamenti képviselő is hasonlóan vélekedett, de negatívumként említette még a munkanélküli ellátás időtartamának csökkentését és a büntetőpolitika szigorítását. Kákosy Csaba volt gazdasági miniszter a magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetését, és a visszamenőleges különadót kifogásolta. Gavra Gábor, a Hírszerző főszerkesztője szerint veszélyes, hogy a kormány nem tudott mit kezdeni a paramilitáris szervezetekkel, miközben összerúgta a port a rendvédelmisekkel.

Pozitívumok között említette Kákosy Csaba, hogy a Széll Kálmán Terv jó kérdéseket feszeget, de szerinte az nem lesz megvalósítható. Horn Gábor szerint helyes, hogy a kormány eddig érinthetetlen problémákhoz nyúl. Példaként a rendészeti dolgozók nyugdíjkedvezményét hozta, hozzátette ugyanakkor hogy szerinte a kormány nem megfelelően kezeli a kérdést. Helyesnek nevezte továbbá az adócsökkentést, de szerinte az egykulcsos adó okozta hátrányokat szociális intézkedésekkel orvosolni kell. Gavra Gábor szerint az elmúlt év egyetlen pozitívuma, hogy nem Gyurcsány Ferenc kormányoz, az Orbán-kabinet ugyanakkor a Gyurcsány-kormány bukásához vezető minden hibát reprodukált, miközben az elmúlt húsz év számos értékét bontja le.

A kormányváltás esélyeiről eltérően vélekedtek. Hodosán Róza szerint a Fidesz-KDNP valódi alternatíva híján egy egyfordulós választási rendszerben megtarthatja a hatalmat. Horn Gábor biztos benne, hogy az Orbán-kormány megbukik 2014-ben, mert szerinte ugyanúgy a félelemre épít, mint 1998 és 2002 között. Nem zárta ki az MSZP és az LMP későbbi együttműködését, emlékeztetve, hogy az SZDSZ is sokáig idegenkedett a koalíciótól, majd „tizenkét évig ott mosolygott” a szocialisták mellett. Szerinte az is elképzelhető, hogy a következő választásokig létrejön egy szabadpiacpárti liberális politikai erő. Ezt Kákosy Csaba sem vetette el, de szerinte ehhez a liberálisoknak túl kellene lépniük személyes sérelmeiken, egymással szembeni ellenérzéseiken.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
doxi
2011. június 03. 10:18
Mire alapozhatja Horn, hogy lesznek még egyáltalán választások?
Julio Salazar
2011. június 03. 09:00
Ezek a levitézlett kávéházi ratyik miért nem értik meg az idők szavát és takarodnak el a jó büdös negev sivatagba ?? Legalább 40 évre ?!
Mitya Ivanov
2011. június 03. 08:12
bukott politikusok, SZEVASZTOOOOK!!!!!!!!!4négy
Elmúlt Illúzió
2011. június 03. 08:06
Ráizgultam a cikkre mert hirtelen azt gondoltam Horn Gyufa osztja az észt a betegágyáról. Azt hittem idő előtt feltámadt, ezek még ezt is lezsírozták maguknak a Jóistennél...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!