Orbán: Visszaszereztük a MOL-t

2011. május 24. 14:18

Magyarország visszaszerezte a MOL 21,2%-os tulajdonrészét - jelentette ki Orbán Viktor kedd délután a parlamentben. A miniszterelnök szerint a bejelentés súlyát az ügy nemzetgazdasági súlya adja. A MOL részvényeinek kereskedését kedden kora délután felfüggesztették, várható volt, hogy fontos bejelentést tesznek az olajcéggel kapcsolatosan.

2011. május 24. 14:18

Magyarország visszaszerezte a Mol 21,2%-os tulajdonrészét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd délutáni sajtónyilatkozatában a parlamentben. A kormányfő szerint a bejelentés súlyát az ügy nemzetgazdasági súlya adja. Magyarországnak sikerült biztonságba helyeznie a kulcsfontosságú vállalatát - hangsúlyozta. Szerinte e régió sikerének egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése és a nemzeti ipar újjáélesztése. Hozzátette: a magyar a kormánynak mindig ki kell állnia a magyar érdekekért - írja a portfolio.hu tudósításában. Orbán részleteket nem közölt, azokat várhatóan Fellegi Tamás fejlesztési miniszter kedd délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján ismerteti.

Frissítés

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hosszú hetekig tárgyaltak a vételről. Az állam a teljes részvénycsomagot visszavásárolja. Az intézkedés a kormány stratégiájának első és nemzetközi szinten is jelentős lépése, miszerint a kormány a stratégiai ágazatokban növelni kívánja részesedését. A vételár 1,88 milliárd euró volt, ami a megállapodás előtti három hónap átlagárából adódott. A vásárlást az IMF-hitelből fedezi az állam. A tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani.

A Budapesti Értéktőzsdén kedden kora délután függesztették fel határozatlan időre a Mol-papírok kereskedését. A BÉT statisztikái szerint 2000 májusa óta mindössze négyszer függesztették fel a Mol-papírok kereskedését, valamennyi alkalommal azért, mert a rendkívüli, a Mol-részvény árfolyamát jelentősen befolyásoló hír bejelentése volt várható.

Az Origo kormányzati és piaci forrásokból korábban úgy értesült, hogy Fellegi tájékoztatóján egy fontos Mollal kapcsolatos fejleményről tesz bejelentést. Fellegi az elmúlt hónapokban az olajtársaság orosz részesedéséről folytatott tárgyalásokat, miután a kormány korábban többször egyértelművé tette, hogy szeretné megvásárolni a Szurgut által az osztrák OMV-től megvásárolt 21,22 százalékos Mol-részvénycsomagot. Azt azonban eddig hivatalosan tagadta a tárca, hogy Fellegi konkrétan ez ügyben tárgyalt volna a Szurgut képviselőivel.

Összesen 236 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sky.net
2011. május 30. 09:44
a malév is visszajött de minek ? és itt az kérdés mennyibe került ? és mennyi hasznot hoz ez az országnak ?... ahhoz képest mintha pl csak simán visszaadjuk az imf nek a zsét el kéne magyarázni pontosan számokkal hogy 1. megéri e a befektetés... 2. mire használható az a részvénycsomag , mire akarják használni ? és az amire használni akarják miért jó kinek jó ?
Vén Csataló
2011. május 25. 11:15
Teljesen meg tudom érteni a felháborodott ballibeket. Mégiscsak skandallum, hogy a kormány nemzetstratégiai célra költ el 500 milliárdot közpénzből, ahelyett, hogy remek PPP szerződésekre, profitgarantált koncessziókra, síkságba fúrt alagutakra tolná ki a lóvét. Hát mivé is lesz így a hazánk haladó politikai parazitizmusa. Ha nem vigyázunk még a végén visszaszorul, aztán éhenveszik a sok értékes bolsi eftárs.
Narancsliget
2011. május 25. 11:03
Hiába szidjátok a Fideszt, férgek!!! Megint mi győztünk!!! A MOL idei év végén zsíros jutalékot fog lecsengetni a Magyar Köztársaság Kormányának. Visszaszereztük a vállalat többségi tulajdonát, így mi mondjuk meg, mi legyen a MOLban. Innentől mi irányítjuk az olaj árát is!!! Végre nem lesz drágább a benzin, mint Ausztriában!! Már ezért megérte visszaszerezni a MOLt. A Nemzeti Együttműködés Rendszere csillogó limuzinként száguld, és a huhogók csak tátott szájjal bámulják, ahogy tovatűnik!! Megint mi nyertünk!!!
Siklódi
2011. május 25. 08:51
Attól tartok, túl sokba került nekünk a Vidi aranyérme.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!