Kormánytisztviselői jogorvoslati bizottság jöhet

2011. május 03. 12:21

Rétvári Bence bejelentette: a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvény megváltozik, nem lehet majd indoklás nélkül elbocsátani a tisztviselőket. Belső jogorvoslati fórumként létrejöhet a kormánytisztviselői döntőbizottság.

2011. május 03. 12:21

Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő kijelentette: 2012. január 1-től jöhet létre a kormánytisztviselői döntőbizottság, mely egy országos hatáskörrel működő belső jogorvoslati fórumként funkcionálna. 

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára ezt a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvények módosításának vitájában mondta el. A változtatás szükségességét az indokolja, hogy az Alkotmánybíróság eltörölte azt a korábbi törvényt, mely lehetővé tette az indoklás nélküli elbocsátásokat. Az előterjesztés kötelezné a munkáltatót a felmentés indoklására, illetve annak igazolására, hogy az indok valós és jogszerű.

Rétvári kifejtette: a kormánytisztviselői döntőbizottsághoz a jogviszonyból származó igény érvényesítésére fordulhatnának az érintettek. Emiatt a bizottság elsősorban jogviszony megszüntetésével, az összeférhetetlenséggel, a minősítéssel, a teljesítményértékeléssel összefüggésben, valamint fegyelmi és ügyekben hozna döntéseket.

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2011. május 03. 17:28
Azt nem ertem, hogy miert kell mar sokadszor hazhoz menni a pofoner. Nem az elso eset hogy nagyhangon belengetnek valamit, begyujtenek egypar lada pofont, aztan visszakoznak. Ld: allamhaztartasi hiany 7%, mediatorveny, vegkielegitestorveny (koztisztviselo/tanar stb), most meg ez is. Konnyen lehet hasonlo peldaul a rendorok/mentok/tuzoltok korkedvezmenyes nyugdijaval is. Csak azt nem ertem hogy miert kell mindig megvarni amig megnyilik a pofonoslada, amig jol felduhitettek valami tarsadalmi reteget, es csak utana visszavonni/puhitani (ami persze mar nem allitja vissza ugyanazt a nepszerusegi kegyelmiallapotot mint annakelotte). Mi lenne ha egybol ugy csinalnak ahogy kene?
flo
2011. május 03. 17:12
Emlékszünk még a földrajzi-név bizottságra? Na, kb. ilyen elbánásra számíthatnak a döntőbizottság tagjai is, ha túlságosan komolyan veszik magukat és nem az éppen aktuális politikai irányelv szerint döntenek. Ne legyenek illúzióink, ez a FIDESZ.
Aldo Raine hadnagy
2011. május 03. 14:58
Ennek a kormánynak az ország irányítása helyett (amit a lehető legamatőrebb és legdilettánsabb módon csinál) inkább az építőiparban kéne tevékenykedni.A (be)betenozáshoz ugyanis nagyon értenek.
prosz-tata
2011. május 03. 13:31
Ááháááá. Tehát a Fidesz már kirugdosta a nem Fideszes tisztviselőket, és most törvényt hoz, hogy bukta esetén ne lehessen majd az Ő embereit kivágni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!