Jó üzletet kötött az állam a MOL-lal

2011. május 24. 19:24

Elemzők dicsérik a magyar állam MOL-vásárlását - írja az FN.hu. Az olajcég ellenséges felvásárlása ezek után értelmetlenné vált.

2011. május 24. 19:24

Jót tesz a Mol-papírok árfolyamának, hogy az állam megvásárolja a Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-pakettjét – nyilatkozta az FN.hu-nak Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője. Most az állam csaknem blokkoló kisebbséghez, azaz 25 százaléknyi részesedéshez jutott a nemzeti olajtársaságban, miután a most visszavásárolt 21,2 százalék mellett a magánpénztárak 2,4 százaléknyi Mol-részesedése is az államé. Mindez azt jelenti, hogy az olajcég ellenséges felvásárlása értelmetlenné vált.

Ezután növelhető a tőzsdén forgó Mol-részvények mennyisége (a közkézhányad), sor kerülhet részvénybevonásra, sőt az olajcég saját részvényeivel finanszírozhat további felvásárlásokat - írja az FN.hu.

Egy, az FN.hu-nak nyilatkozó közgazdász szerint a Mol-részvények megvásárlása bombaüzlet, és az állam az olajcég esetleges osztalékából komoly összegekhez juthat.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mrwolf
2011. május 25. 07:37
A MOL-nak 47%-a, a horvát kormánynak 44%-a van az INA-ban. A gond az, hogy az INA jelentős "szerkezetátalakítást" igényelne, magyarul egy csomó embert ki kéne rúgni. Az INA-nál majdnem annyi ember dolgozik, mint a sokkal nagyobb MOL-Slovnaft párosnál. Ugyaakkor a horvátoknál nemzeti szokás, hogy a háborús veteránok különböző státuszokat kaptak, ha belegondolunk ez bizonyos szempontból nemes (sőt nemesi ;), de nemigen fér bele a mai kápitálista ügymenetbe. Mindeközben a MOL a lengyel Lotosra is nyomul, úgyhogy drukkoljunk együtt a magyar kisgömböcnek!
Kosinva
2011. május 24. 20:50
Ha már újra nagy állami részesedést szerzettünk, akkor mielőbb rá kellene venni a horvátokat, hogy adják el a MOL-nak az INA-t, ha már Magyarország segít a horvát uniós csatlakozásokban. Ez stratégiai érdeke az országnak. Hisz a magyar multi, jó multi és minél nagyobb a magyar multi, annál jobb.
StG
2011. május 24. 20:18
"az állam az olajcég esetleges osztalékából komoly összegekhez juthat." Amit utoljára 2008-ban történt meg, ott a nyereség 40%-át osztotta ki. Ez most kb. 8-10Mrd Ft bevételt jelentene.
aetius
2011. május 24. 19:55
Ugyan! Elemzők??? A mindig autentikus Szanyi kapitány azt mondta, hogy ez a tranzakció kimeríti a bűncselekmény fogalmát! Vajon kinek lehet igaza?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!