Egyetemek: a kormány még nem döntött

2011. május 04. 18:39

Alaptalannak nevezte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a kormány már döntött volna felsőoktatási intézmények bezárásáról. A kabinet várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepcióról.

2011. május 04. 18:39

A minisztérium oktatásért felelős államtitkársága utalt arra, hogy február 4-én egyetértés alakult ki a kormány, a diákszervezetek és az érintett intézmények képviselői között a felsőoktatási törvényt előkészítő dokumentumokról. Ebben a felsőoktatás egyik legfőbb problémájaként az oktatás színvonalának csökkenését, az oktatói és hallgatói teljesítmények egyenetlenségét, az átláthatatlan, ellentmondásos szabályozást nevezték meg.

Az államtitkárság felidézte a dokumentum alapelveit is, az egyebek mellett kimondja: a magyar felsőoktatás a közjót szolgáló intézményrendszer, a minőségi felsőoktatás az ország versenyképességének hajtóereje - írták a közleményben.

Az Origo birtokába került felsőoktatási koncepcióra hivatkozva azt írta, a mostani 29 állami felsőoktatási intézmény helyett 16 maradna, s erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett. A hírportál szerint felszámolnák a felsőoktatási helyek csaknem felét, néhány szakon, például a jogász- és a közgazdászképzésben korlátoznák a diákok számát, több intézmény támogatásából pedig teljesen kivonulna az állam.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gentry
2011. május 05. 11:03
Ti még mind diploma előtt vagytok, hogy ennyire foglalkoztat ez a téma titeket?
miertnememlekszem
2011. május 04. 23:14
bár azért van ebben a közgáz-kinyírási ügyben valami "vicces", már bocsánat. a közgázon nevelték ki az utóbbi 30 évben azokat a dogmatikus, "piacmaoista" neoklasszikus futószalag-közgazdászokat, akik évtizedek óta sulykolják a megszorítások elkerülhetetlenségét. most, mikor tényleg felemelkedni és lecsapni látszik a "bárd", esetleg lecsapja a fejet, ami örökké a hóhérért kiáltott. hát ez azért 1 kicsit komikus is, ezt ismerjük be, nem pedig tisztán csak tragédia. - de szvsz ezt tuti nem csinálják meg, inkább csak megszellőztették, h lássák a reakciókat.
peetyboy
2011. május 04. 19:50
A CORVINUS EGYETEM REKTORA ÉRTETLENÜL ÁLL A „FELNÉGYELÉS” TERVEZETE ELŐTT http://www.policity.eu/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=41&Itemid=77
OrangeOrder
2011. május 04. 19:48
Hát igen. Az ELTE jogelődje a Pázmány. A Közgázt a Műszakiba olvasztani hatalmas tökönrúgás lenne az egyik (?) legjobb közgazdasági képzésű egyetemünknek, nem ezt érdemli. Még ha Marx Károly volt, akkor sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!