Az LMP perel a Paksi Atomerőmű adataiért

2011. május 03. 09:58

A Lehet Más a Politika bírósághoz fordul azért, hogy hozzák nyilvánosságra a Paksi Atomerőmű élettartam-hosszabbításáról és bővítéséről szóló, szerintük közérdekű adatokat.

2011. május 03. 09:58

Az LMP a Fővárosi Bírósághoz fordul a Paksi Atomerőmű élettartam-hosszabbításáról és esetleges bővítésével kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatala érdekében. Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke február 28-án kérte ki a projekt adatait az MVM Zrt.-től, ám a kérést megtagadták, mert az adatok a vállalat szerint üzleti titoknak minősülnek.

Az LMP-s Jávor Benedek szerint ugyanakkor az atomerőművet érintő döntések, illetve az ezekhez kapcsolódó anyagok közérdekű információknak minősülnek. Jávor az adatvédelmi törvényre és más jogszabályokra hivatkozva állítja, hogy ezen adatok megismerésének jogához elég magyar állampolgárnak lenni. 

A politikus szerint az atomenergia használatáról, a sugárzó hulladék elhelyezéséről, valamint a több ezer milliárd forintba kerülő esetleges bővítésről nyílt társadalmi vitát kell lefolytatni. „Ne próbáljanak meg az ország háta mögött a jövőnket alapvetően befolyásoló döntéseket hozni” - tette hozzá Jávor Benedek.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!