Visszahívták a pozsonyi konzult

2011. március 28. 09:44

Visszahívták a múlt hét elején Farkas Gézát, Magyarország pozsonyi konzulját. Farkast az utóbbi hónapokban több bírálat érte a szlovák történelemről való kijelentései miatt.

2011. március 28. 09:44

A múlt hét elején Budapest visszahívta Farkas Gézát, a Magyar Köztársaság pozsonyi konzulját - írja az Új Szó. A lap értesüléseit hivatalosan nem erősítették meg, ám a konzul teendőit hétfőtől helyettese, Bényi Katalin látja el.

Farkas Gézát szlovák szervezetek részéről az utóbbi hónapokban több bírálat érte egy interjúbeli kijelentései miatt, melyben a szlovákság történelmének egyes részeiről, elsősorban a Cirill–Metód-kultuszról beszélt, mondván, ez utólagosan kapott ekkora hangsúlyt, egyébként a középkor folyamán nem létezett, ellentétben a Szent István-kultusszal. „Szlovákia az állami attribútumokat, mint egyfajta licencet vette át, nem pedig sok évszázados küzdelemben harcolta ki őket. A szlovák társadalom ezeket a jegyeket magán viseli, történelmet és identitást nagyon nehéz mesterséges eszközökkel kialakítani” – mondta Farkas a bumm.sk hírportálnak adott interjújában.

A szlovák külügyminiszérium nem kívánta kommentálni a konzul visszahívását.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2011. március 28. 17:13
Nem diplomatának való anyag, teljesen jogos, hogy visszahívták. Hogyan tudná így hatékonyan ellátni a feladatait?
Senye Péter
2011. március 28. 15:11
Amit Farkas Géza mondott, annak alapján külügyminiszterünk is lehetne.
blogen
2011. március 28. 14:10
A kócos asszony még mindig külügyminiszter, hogy a legszélsőségesebb szlovák nacionalisták követeléseit teljesíti Magyarország, miközben Szlovákiában jottányit se változott a magyarellenes politika Ficóhoz képest, és a magyar állampolgárokra már szabályosan vadászatot rendeznek! FIDESZ = SZDSZ.
OrangeOrder
2011. március 28. 12:33
Műbalhé, kapóra jön a magyar diplomáciának, hogy valakit látványosan feláldozzunk. Gesztus, lehet majd rá hivatkozni. Hogy rossz-e ez hosszú távon? Nem biztos. Meg ki tudja, mi a teljes igazság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!