Felsőoktatás: féltik Kósától az akkreditációt

2011. március 21. 11:53

Kósa Lajos szerint újra kell gondolni a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság munkáját, mivel az évekig nem engedélyezte a Debreceni Egyetem egyik alapszakját. A szervezet állítólag félti jog- és hatásköreit.

2011. március 21. 11:53

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Debreceni Egyetem a következő tanévtől sportszervező alapképzési szakot indít. A kérelem nyilvántartásba vételét a nemzeti erőforrás miniszter rendelte el. A debreceni polgármester szerint ugyanakkor problémás, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság évekig nem engedélyezte a szak elindulását. Kósa Lajos szerint ez bizonyítja, hogy „a felsőoktatási rendszerben a MAB szerepét is újra kell gondolni”.

A MAB elnöke hivatalosan nem reagált a sajtótájékoztatóra, mivel Bazsa György szerint a Debereceni Egyetem eljárása jogszerű. A Népszabadság ugyanakkor informális forrásokból megtudta: a MAB-nál „bepöccentek” Kósára, hiszen e politikus kijelentése akár a hatáskörök megvonásával, vagy csökkentésével is járhat. Egy névtelen nyilatkozó szerint nem szabad, hogy az akkreditáció „egyes erős politikusok lobbierején” múljon, hiszen ez rombolja a MAB hazai és nemzetközi presztízsét.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
==T==
2011. március 21. 15:08
Kósa egy igazi feudális kiskirály ezzel a tempóval. Pont hogy véget kéne annak vetni, hogy politikai okok miatt túl sok intézményben túl sok szak van. Ja, és persze sportszervezőre valóban iszonyatosan nagy szüksége van a nemzetgazdaságnak.
Senior
2011. március 21. 12:51
Minek a Kósának sportszervező, nétán ő is egy személyes szóvivőre vágyik?
drkovax
2011. március 21. 12:44
"...szerint nem szabad, hogy az akkreditáció „egyes erős politikusok lobbierején” múljon, hiszen ez rombolja a MAB hazai és nemzetközi presztízsét." Való igaz. De. Az se vet túl jó fényt a MAB-ra, ha megalapozott akkreditációs kérelmeket süllyeszt el, (nem kizárhatóan) politikai motivációból ("Rúgjunk egyet a jobbos Debrecenbe !" jeligére). Meg persze az a nagy csomó megadott akkreditáció sem vet jó fény, ami rettenetes "oktatási" intézmények létrejöttét/feturbózását tette lehetővé (Gyöngyös, Kalocsa, ... stb.)
shighhopes
2011. március 21. 12:37
Valóban, szakmai alapon az akkreditációk kb. 80%-át vissza lehetne vonni és maradna kb. 10 intézmény és a legtöbb szak csak 1-2 helyen. Ettől függetlenül Kósa nyilatkozata tipikus kicsinyes tahótempó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!