„A demokráciáról alkotott elképzelésed rossz, Viktor”

2011. március 31. 21:20

Demokráciaféltő nyugdíjasok nélkül, egy, az LMP-től szokatlanul elegáns környezetben és profin megszervezett rendezvényen kezdődött az európai parlament zöld frakciójának budapesti tanácskozása csütörtök este. A Mandiner riportja az Orbánt kioktató Cohn-Benditről, az egykori SZDSZ-t megidéző Haraszti Miklósról és a roncstársadalmazó Elek Istvánról.

2011. március 31. 21:20
Bukovics Martin

A hétvégén Budapesten tanácskozik az európai parlament zöld frakciója. Ennek nyitányaként csütörtök este a Duna pesti partszakaszánál található Marriot hotelban tartokkak egy politikai vitaestet. A fő attrakció – Daniel Cohn-Bendit, Haraszti Miklós és Elek István kerekasztal-beszélgetése – előtt azonban Rebecca Harms zöld EP-képviselő és Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője köszöntötte a résztvevő EP-képviselőket, LMP-tagokat, és különböző frakciómunkatársakat. A német politikusnő beszédében határozottan elítélte a médiatörvényt, majd arra figyelmeztette Magyarországot, alaposan gondolja át viszonyát a demokráciához, arra ugyanis nagy szükség van a pénzügyi-gazdasági válság és a fukusimai robbanás fémjelezte (környezeti) problémák korában.

Schiffer beszédéből sok újat

nem tudtunk meg, a frakcióvezető a német zöldek baden-württembergi sikerétől kezdve az LMP sokat hangoztatott tézisén – miszerint a konzervatív és liberális politikák ideje lejárt – keresztül a kapitalizmus válságáig és a populizmus veszélyeiig gyakorlatilag mindent érintett, amiről pártja beszélni szokott. „Az, aki ma kettéválasztja a demokratikus hatalomgyakorlás feltételeit és a jó életet, (…) egyetlen utat, egyetlen nézetet kíván a politikai közösségre ráerőltetni. Ez a diktatúra nyelve, erre semmi szükség” – így Schiffer, aki a fékek és ellensúlyok rendszerét ajánlotta a populista és centralizált rendszerek helyébe.

„Én vagyok a legkevésbé zöld a jelenlévők között” – kezdte vitaindítóját Haraszti Miklós, az EBESZ volt sajtószabadságügyi képviselője, majd azonnal felsorolta, mi a baj az alkotmánnyal: „Ez Európa első iPaden íródott, szabadságfosztó alkotmánya. Kérem Monsieur Szájert, ne mondja azt, hogy benne van a szabadság, mert a kommunista alkotmányban is benne volt a szabadság szó”, így Haraszti, aki szerint azon az iPaden túl sokat nyomogatták a mínuszjelet. „Most állítjuk vissza az 1949-es helyzetet, minden ellenkező állítással szemben” – így Haraszti, akinek a preambulumról a faji törvények jutottak elsőként eszébe. Az sem tetszik neki, hogy a preambulum ismét naggyá tenné Magyarországot. „Big? Large? Huge? Enourmus? Hogyan naggyá? És mi az, hogy ismét?” – tette fel a kérdést az egykori SZDSZ hangnemét megidézve. (Beszédét egyébként több LMP-s politikus is a szokottnál magasabbra vont szemöldökkel figyelte.)

„Természetesen nincs 1949. Elsősorban nem diktatúra van, hanem demokratúra. Ahogyan a kádárizmus alatt meg tudott születni a Fidesz, az MDF, az SZDSZ jóvoltából a civil politikai erő, úgy most nem szabad ennek meghalnia. És azért sincs 1949, mert Orbán Viktornak igaza van: Brüsszel nem Moszkva. Nem vagyunk megszállva. Moszkvának mi voltunk a tulajdona, Brüsszelben nekünk résztulajdonunk van. És felelősségünk” – így Haraszti, aki szerint Magyarország akkor lesz csak igazán érett, önfenntartó demokrácia, ha legyőzi az Orbán-kurzust.

Elek István szerint a magyar demokrácia beteg,

de mindig is az volt. A közíró szerint a magyar társadalom kétharmada tavaly úgy érezte, vesztese a rendszerváltás után eltelt húsz évnek, a gazdasági átalakulásnak, az uniós tagságnak, csalódott a múlttal való szembenézésben és a politikai közösségben, ezért szavazott a Fideszre. „Ma Magyarországon a társadalom egyharmada kiesett a társadalomból. Ez a vesztesek roncstársadalma” – így Elek, aki szerint a Fidesz nem ezt szeretné helyreállítani, hanem sokkal inkább saját magát betonozza be a hatalomba, az alkotmányozás pedig ennek a betetőzése.

„Nincs morális legitimitása a kormánypártoknak akkor sem, ha kétharmados többségük van a parlamentben”, éppen ezért az intézményrendszert sem fair átszabni és egypártosítani Elek szerint. A publicista úgy véli, az egymást gyilkoló politikai csaták nem vezetnek semmire, itt csak az vezethet eredményre, ha normális gondolatcsere, civil aktivitás, illetve egy új politikai erő lép színre. Az új politikai erő azonban már jelen van Elek szerint: úgy hívják, hogy LMP. „Ha az LMP el tudja hitetni a magyar társadalommal, hogy egy új politikai kultúra képviselője, akkor a magyar társadalom érezni fogja, hogy érdemes újra aktívabban tiltakozni, szervezkedni, alternatívákat állítani” – így Elek.

Daniel Cohn-Bendit a szokásos formáját hozta, a közönség pedig harsány nevetéssel és spontán tapsokkal jutalmazta ezt. A politikus-showman beszédében végig Orbánnak címezte szavait, olyan stílusban, mintha a magyar kormányfő egy dacos, sértődött óvodás lenne. „Volt egy álmom tegnap éjjel, hogy Orbán Viktor itt lesz a beszélgetésen. De aztán Orbán Viktor küldött egy SMS-t, hogy majd figyel engem az élő közvetítésen. Én ehhez tartom magam” - kezdte Cohn-Bendit, majd a régi zsidó viccre figyelmeztette Orbánt: ha csak két választási lehetőség van, mindig a harmadikat kell választani. Az egykori 68-as diákvezér szerint ma Magyarországon a Fidesz és a posztkommunisták a két lehetőség, de szerencsére ott a harmadik: az LMP.

A showman színre lép

„Viktor, figyelj csak ide. Hallgass rám. Amikor egy faluban, amit nem tudok kimondani magyarul – Gyöngyöspatán – megtámadják a romákat, én abban bíztam, te elmész oda, és azt mondod, ezek az emberek a magyar nemzet részei, és akik megtámadják őket, a magyar nemzet ellen tesznek. Mert ez a demokrácia, mein lieber Viktor. Ami a médiatörvényt illeti: ne félj. Láttuk már Tunéziában, Líbiában, Egyiptomban, hogy amikor a szabad sajtót meg akarják fojtani, még mindig ott az internet. Az egész demokráciáról alkotott elképzelésed rossz, Viktor” – kezdte el Orbán Viktor kioktatását Cohn-Bendit, aki egy kicsit azzal a gondolattal is eljátszott, hogy kérvényezi a magyar állampolgárságot, hogy a következő európai parlamenti választáson már hazánkban indulhasson.

„Az alkotmánnyal is van egy kis problémám, Viktor. (...) Úgy végződik az alkotmány: Isten, áldd meg a magyart. De én nem hiszek Istenben. Te melyik Istenben hiszel? Én Puskásban és Hidegkutiban. A modern demokráciákban a vallás magánügy, mindenkinek a saját ügye, abban hisz, amiben akar. Az alkotmánynak nem példát kell állítania, hanem megvédenie az emberek életmódját és gondolatait: ha hisznek, akkor a hitet, ha nem hisznek, akkor pedig azt. Mert egy modern társadalom így működik, Viktor” – folytatta a zöld politikus. „Viktor, most te vagy az EU elnöke. Nemcsak Magyarországért vagy felelős ebben a hat hónapban, hanem egész Európáért. A gazdasági rendszerünk nem fenntartható, az energiapolitikánk nem mehet így tovább. Le kell ülnünk, és meg kell beszélnünk, mit teszünk a japán atomkatasztrófa után.”

Cohn-Bendit utolsó mondatában még egy kísérletet tett Orbán meggyőzésére: „Viktor, figyelj ide. Mert tudom, hogy nézel engem. Térj vissza liberális politikai alapokhoz, és akkor együtt tehetjük jobb hellyé Magyarországot.” A közönség talán itt tapsolt a leghangosabban.


A fényképeket az MTI fotósai készítették.

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mitya Ivanov
2011. április 02. 11:37
én tényléeg szeretném, ha Orbán és CohnBendit egyszer leülnének dumálni
balbako_
2011. április 02. 11:15
A sliccében könyékig turkál a Szakasics unoka és kimerevedik a kép, íme a balliberális SZDSZ ifjúsági tagozata. Talán nem véletlen, hogy egyéb aberráltak mellett az SZDSZ produkálta a legtöbb lebukott pedofilt!
El Topo
2011. április 01. 21:01
Nézdmár,mégse bannolták ezt a faszparasztot?
de karatna
2011. április 01. 19:49
Az összes nagypofájú judeoliberális anarchista jabranc ide jön köpködni. Mert az alomtestvéreik idehívják, holott valamennyien elutazhatnának oda, ahol még letelepedési segélyt is kaphatnának. ál-Kohenita Bandita ne a magyarok Himnuszát, hanem a Hatikvát kezdje ki. De azt nem meri mert a pofájára ragasztják a szót. Ez a néhány szelvényezett testű habiru mindent elkövet, hogy az antiszemitizmus új tápanyaghoz jusson.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!