Szakértők már 2014-ben bevezetnék az eurót

2011. február 10. 10:39

Amennyiben meglenne a szükséges politikai akarat, Magyarország már 2014-re teljesíthetné az euró bevezetésének feltételeit - írja a Magyar Hírlap.

2011. február 10. 10:39
A hazai közgazdász-társadalom döntő része a mielőbbi euróbevezetés pártján áll annak ellenére, hogy Orbán Viktor szerint 2020 előtt nem lehet elképzelni az eurózónához való csatlakozást - írja a Magyar Hírlap. Londoni elemzők hazánk és Lengyelország lehetséges legkorábbi eurócsatlakozási időpontját 2019-re teszik, a BNP Paribas Bank elemzői pedig a 2019–2024-es idősávra valószínűsítik Magyarország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Románia euróövezetbe lépését. 
 
Magyar elemzők szerint azonban ha meglenne a szükséges politikai akarat, már 2014-re teljesíteni tudnánk a csatlakozás feltételeit. Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője szerint a központi költségvetés hiánya már megfelel az előírásoknak, az államadósság jelentősen csökkenni fog, és a többi kritérium is elérhető. A közgazdász szerint az eurónak sokkal több előnye, mint hátránya van.
 
„A minél korábbi euróbevezetés mellett szól az is, hogy ebben az esetben a devizahiteleseknek nem kell árfolyamkockázattal számolniuk, ami számukra igen nagy veszéllyel jár” - véli Csaba László, a Közép-európai Egyetem tanára. Csaba szerint Csehország esetében érthető a 2020-as dátum, ám Magyarországon minél előbb be kell vezetni az eurót.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2011. február 11. 00:31
Egy Amerikai , horvát származású elemző , /hvg.hu/akinek tippjeire egyre jobban figyel a pénzvilág , azt javasolta Magyarországnak , hogy várjon ki. Véleménye szerint Belgium be fog dőlni , és emiatt közép Európából , valamint a svájci bankokból óriási pénzeket visznek a nagybefektetők nyugatra , hogy a kártyavárat egyben tartsák.Ettől a frank árfolyam zuhanni fog , az euró pedig /elsősorban a dollárhoz képest/ mélyrepülésbe fog kezdeni.Ezek a folyamatok pedig sokáig el fognak tartani. Németország súlyosan megerősödik , és gazdasági befolyását ki fogja használni. Érdekes cikk volt.
aetius
2011. február 10. 13:10
Ha bevezetik az euró tagországok, hogy egységesen 25% legyen a társasági adó, nomeg évi több 100!! milliárddal segítsük a bajba jutott országokat, az nekünk nem túl jó üzlet. A fő versenyelőnyünk az alacsony társasági adónk. Ilyen áron nem kell a közös valuta. A szlovákok is jól rábasztak.
drieno
2011. február 10. 12:03
a fő gond, hogy az eladósodás főleg nem euróban, hanem svájci frankban történt, így aztán az euró bevezetése ebből a szempontból halottnak a csók kategóriájába esik az euró mozgása pedig elég érdekesen alakul az utóbbi időben, a PIIGS -nek még nem vagyunk a végén, még az olaszok, spanyolok, portugálok is a célkeresztbe kerülhetnek, a németek meg addig nagylegények, amíg a kínaiak el nem lopják a technológiájukat, és be nem fejezik az importálást a franciák meg a britek eddig is inkább csak vitték a pénzt, mert ők franciák és britek, a világ pedig tartozik nekik fizetni az örömért, hogy köztünk lehetnek... előbb tán egyenrangú tagnak kéne lennünk, aztán majd beszélgethetünk, így csak a kiszolgáltatottságunk nőne az euro bevezetésével
Senior
2011. február 10. 12:01
14-ig bevezetni? Ne, hogy addig kivezessék, pl. a németék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!