Újabb információk a Heltai-ügyről

2011. február 17. 10:00

Öt éven keresztül, 1982-től 1987-ig informátorként tartotta nyilván Heltai Pétert a Securitate. A magyar médiaszemélyiség állítása szerint nem volt tudomása egészen 2009-ig, hogy hálózati személyként kezelik. A CNSAS-ban (a román állambiztonság iratait kezelő levéltárban) fellelhető jelentések arra utaltak, hogy megzsarolták Heltait.

2011. február 17. 10:00

Őszinte és korrekt együttműködésre törekszem az állambiztonsági szervekkel tudván, hogy segítő tevékenységemmel jóváteszem a magam dolgait” – olvasható a kézzel írt beszervezési nyilatkozatban, melyet Heltai Péter 1982. szeptember 29-én szignált. A Hegel-dossziéból kiderül, hogy Heltai Pétert két tiszt időközönként berendelte, a találkozókat pedig minden alkalommal a titkosszolgálat épületén kívülre szervezték meg. Minden találka végén megegyeztek a következő időpontban. Ha nem volt éppen otthon, üzentet hagytak: „másnap hozza be az egyetemi jegyzeteit”. Egy 2010. november 25-i keltezésű okirat szerint a Hegel fedőnév Heltai Péterre utalt a dokumentumokban.

Nem voltam ügynök, nem állítottak rá senkire. Mikor hivatalos idézést kaptam, bementem az egyetemre, kihallgatásra. Az egyetemről vittek el, nem tudtam ellenkezni. Semmilyen konspiratív lakáson nem voltam, amikor kihallgattak, válaszoltam a kérdéseikre, de amint az anyagokból is kitűnik, érdemi információt nem kaptak tőlem. Határozottan állítom, hogy nem volt 17 alkalom, én 5 vagy 6 berendelésre emlékszem” – mondta Heltai Péter. Heltai állítja, a szekusok még attól sem féltek, hogy megjelenésükkel esetleg leleplezik, dekonspirálják az évfolyamtársai, barátai előtt.

Többször is kérvényeztem, hogy megnézhessem, mit állítottak össze rólam, mit kezdtek azzal, ami a találkozókon elhangzott. Eleinte azt válaszolták, hogy nem találják, majd egyszer csak megkaptam az engedélyt. Elhűltem, amikor láttam, hogy informátorként kezeltek”. Heltai elmondta, párszor szignálta az eléje tett dokumentumokat, de arra nem emlékszik, hogy aláíratták vele a beszervezési nyilatkozatot is.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!