Szavazójogot adna Semjén a határon túliaknak

2010. december 27. 19:00

„Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság van” - fogalmazott parlamenti tájékoztatóján Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes elmondta, magánvéleménye szerint szavazati jogot kell biztosítani a határon túli magyarok számára.

2010. december 27. 19:00
A határon túl élők számára biztosított magyar állampolgárság lehetővé teszi, hogy a nyelvében, kultúrájában és történelmében mindig is egységes magyar nemzet közjogi értelemben is egyesülhessen - fogalmazott parlamenti sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt. Semjén közölte, személyes véleménye szerint a határon túli magyaroknak meg kell adni a szavazati jogot. A kettős állampolgárságról szóló törvény „nem ismer A vagy B kategóriájú magyar állampolgárságot. Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság van” - fogalmazott.
 
A miniszterelnök-helyettes elmondta, „soha olyan jó nem volt” a szomszédos országokkal való viszony, mint most. Hozzátette, Magyarország nem adja ki más országnak, hogy ki kapott magyar állampolgárságot. Semjén hangsúlyozta, a magyar állampolgárságot nem etnikai alapon kell igényelni: ugyanúgy megkaphatja egy, a magyar kultúrához, nemzethez kötődő, szász felmenőkkel rendelkező brassói is.
 
Wetzel Tamás miniszteri biztos közölte, az állampolgársághoz gyakorlatilag magyar nyelvtudásra illetve annak bizonyítására van szükség, hogy a kérelmező igazolni tudja, ő vagy a felmenői korábban magyar állampolgárok voltak.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2010. december 31. 13:54
Kényes kérdés ez, és nem kellene feszegetni. Amellett, hogy minden tiszteletem a határontúli magyaroké, kedvelem őket, és természetesen ugyanolyan, sőt sokszor különb magyarok mint mi, ez a kérdés nem csak erről szól. Ha a kb ötmillió magyarnak választójogot adunk, az egy elég jól körülhatárolható réteg lesz, akiknek a szavazatáért abban a pillanatban megindul majd az ígéretcunami. Mindenféle kedvezmények stb. Nem arról van szó hogy sajnálnám tőlük, nem sajnálom senkitől akinek jut, de jelenleg társadalmunkban az aktívak / inaktívak aránya már így is botrányosan alacsony. Biztos hogy muszáj lenne még egy réteget adni a politikusoknak hogy ráhajtsanak a mi adónkból a szavazatukra? Még egyszer: nem miattuk aggódom én, hanem a politikusaink miatt...
balbako_
2010. december 30. 07:10
Természetesen meg kell adni. Minden esetre nagy reményeket ne fűzzön hozzá senki. Már technikailag sem lenne egyszerű, de aligha fognak milliók a konzulátusokhoz utazni voksolás végett.
Kirke70
2010. december 30. 05:46
Nem értem miért kellene szavaznia annak aki nem itt él, ő nem viseli a szavazása következményeit, de mi akik itt élünk viselnénk. Mindenki ott szavazzon ahol él, és ahol adót fizet stb..... Vagy tessék akkor költöztesse ide őket, hisz úgy is fogy a magyar , állandóan ezt szajkózzák... Bár valószínű az eszükbe sem jutna hogy itt éljenek....és jelenleg az ország sem bírná el a több állampolgárt.
béry
2010. december 29. 12:03
Szerintem is meg kell adni! Sőt: 1920-ig visszamenőleg a gyest, gyedet, a manyup-ból nyugdíjat , családi pótlékot. Ideje lenne a teljes kárpótlásnak Eu pályázatból vagy piaci forrásokból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!