Stumpf: Történelmi lehetőség előtt az ország

2010. november 19. 10:36

Új alkotmányt – most vagy soha? címmel rendeztek szerdán kerekasztal-beszélgetést a Terror Házában. A rendezvényen felszólaló Stumpf István szerint az alkotmányozás folyamata történelmi lehetőséget jelent: szimbolikusan is lezárhatja a rendszerváltás óta zajló történelmi korszakot.

2010. november 19. 10:36

Új alkotmányt – most vagy soha? címmel rendeztek szerdán kerekasztal-beszélgetést a Terror Házában. A rendezvényen részt vett Gerő András történész, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója, valamint Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is. Továbbá felszólalt Stumpf István alkotmánybíró, Balogh András, az MSZP elnökhelyettese, illetve Fricz Tamás politológus is.

Stumpf István leszögezte: „Az alkotmányozással történelmi lehetőség nyílik arra, hogy szimbolikusan is lezárjunk egy korszakot, hogy az elmúlt húsz év alatt bekövetkezett számos változás végre megjelenjen egy új alkotmányban”. Az alkotmánybíró szerint az alkotmány megváltoztatásának szükségességét a kilencvenes években még senki sem vitatta. Az új alkotmány tartalma kapcsán Stumpf szerint három elgondolás van versenyben. Ezek egyike a Szent Korona joghatóságának szellemében íródna, míg a második koncepció alapján csupán néhány ponton módosítanák a jelenlegi alaptörvényt. A harmadik elgondolás egy merőben új alkotmány lefektetését támogatja.

Schiffer András kijelentette: az LMP egyetért bizonyos változtatások szükségességével, ám új alkotmányra nem feltétlenül van szükség. Balogh András, a szocialisták képviselője a jelenlegi alaptörvény védelmében hangsúlyozta: „Nincs alkotmányozási kényszer, jelen alkotmányunk gyorsan született, de nem tákolmány. Kitűnő jogászok időtálló dokumentumot készítettek, melyről nehéz bizonyítani, hogy magán viseli a szocializmus bélyegét”.

Fricz Tamás politológus szerint az is megfontolandó, hogy a köztársasági elnököt ezentúl közvetlenül lehessen választani, hiszen így az elnök személye „pártviták és politikai kötődések fölé emelkedhetne”. Gerő András érdekes hasonlattal szemléltette, mit gondol a jelenlegi alaptörvényről: „Egyéjszakás kalandból is születhet szép, egészséges gyerek. Az alkotmány ilyen lett, amelyhez nagyban hozzájárult az Alkotmánybíróság”.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2010. november 20. 06:41
Először is teljesen mindegy, hogy a Szent Korona nevében, vagy talárban mondják ki egy törvényről, hogy sz@r. A lényeg az a szabályrendszer, mely alapján megítélhető, hogy a törvénykezés a közjót szolgálja vagy nem! Álságos ellensúlyokról pofázni olyanoknak, akik miatt évtizedes mulasztásos alkotmánysértések álltak fenn. Ilyen értelemben meg kell erősíteni az AB szerepét.(Pl: egy év alkotmánysértés után új választást kelljen kiírni, mert illegitim lesz a kormány) Az elmúlt 20 év bebizonyította, mely szabályok tettek jó szolgálatot, és melyek nem. Tény ami tény! Az alkotmány jelenlegi szabályai nem akadályozták meg a közvagyon elherdálását, az ország eladósítását. Nincs olyan szabály, ami lehetővé tenné a politikusok felelősségrevonását. A politikusok tetszólegesen alakítgathatták a törvényeket, szabályokat saját és barátaik érdekei szerint a közjó ellenében. Ezért lettünk következmények nélküli ország. Az alkotmány nem akadályozta meg szűk lobbi csoportok érdekeinek érvényesülését a közjó ellenében. Új (megújított) alkotmány kell! Válaszolni kell arra a kihívásra, hogy az ország gazdasági erejénél nagyobb gazdasági entitások ( vállalatok, bankok, stb) próbálják befolyásolni a törvénykezést, az állami szervezetek működését, maguk alá gyűrve a közérdeket.
trendo
2010. november 19. 20:53
Arany drága szíveim, Ti komolyan azt hiszitek, hogy többet, jobbat, mást fogtok kapni egy álságos lózungokkal kezdődő és gumiparagrafusokkal telerakott frázisgyűjteménynél?! Majd szépen ki lesz nyomtatva, aztán elfelejti mindenki. Hivatkozni rá nem lesz miért, mert az akkor kell, ha van hova jogorvoslatért fordulni.
balbako_
2010. november 19. 15:39
Már ezen túl vagyunk. Tetszik, vagy nem lesz új alkotmány.
nyúzott
2010. november 19. 14:43
Milyen érdekes a helyszín....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!